Senát potvrdil rozšíření práv stejnopohlavních párů. Navzdory odporu lidovců

Ve středu senátoři projednávali podobu svazků stejnopohlavních párů. Na pořadu schůze je podoba partnerství, kterou na konci února schválila Poslanecká sněmovna. Tato podoba by měla rozšířit práva sexuálních menšin.

Součástí novely je zavedení nových práv u stejnopohlavních párů, čímž se přiblíží více k tradičním manželstvím. Páry by tak měly například nárok na společné jmění nebo na možnost dědit po svém partnerovi či získávat vdovský důchod. Naproti tomu však nebudou mít stejná práva v oblasti adopce dětí, budou si však moci přiosvojit dítě jednoho z partnerů. Právě tuto část chtěli lidovečtí senátoři původně změnit v diskuzi.

Část senátorů pod vedením Zdeňka Nytry (ODS) chtěla diskuzi o rozšíření pravidel přeskočit, a zákon tak přijmout hned. "Všichni víme, že se v senátních kuloárech projednával návrh nezabývat se tímto zákonem, protože hrozí nebezpečí, že by senátní klub KDU-ČSL nebo skupina deseti senátorů z tohoto klubu vetovala návrh nezabývat se zákonem, tak vznikl návrh vyřadit tento bod úplně, aby prošla marná lhůta," prohlásil senátor Michael Canov (STAN).

[chooze:article;value:544074]

Proti tomu se však vyslovil senátor Václav Láska (SEN 21), který Nytrův návrh podpořil. "Nikdo nikomu právo diskutovat nevzal. Projednávali jsme tu věc na čtyřech výborech v plné palbě. Víme, že nejsou hlasy na jakýkoliv pozměňující návrh, takže bychom zažili to, čím jsme si už prošli, tedy že tu budeme šest hodin diskutovat a nikam to nepovede. K tomuto tématu proběhal už velmi ostrá diskuze ve Sněmovně a LGBT+ lidé si u toho vyslechli své. Chci je proto ušetřit další diskuze, která by jim ublížila," argumentoval Láska.

Senátoři nakonec vyřazení jednání o bodu schůze o rozšíření práv stejnopohlavních párů schválili. Pro bylo 47 ze 77 přítomných senátorů. Nová pravidla tedy byla přijata i bez nutnosti projednání. Nyní k platnosti zákona chybí pouze podpis prezidenta Petra Pavla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.