Návštěva u Bidena je vrcholem Fialovy kariéry. Teď už ho čeká jen pád, řekl politolog

"Jedná se o takovou tu klasickou návštěvu mezi dvěma spojenci, kdy ten silnější přijímá blahosklonně toho slabšího," shrnul Jelínek v rozhovoru pro TN Live.

"Jsme ve specifické mezinárodní situaci, kdy jednak Česká republika je mnohem více vidět než v minulosti, především díky podpoře Ukrajiny a vzhledem k tomu, že ukrajinská válka je velkým tématem i pro americké politiky, tak i proto, že se Fialova návštěva velmi hodila americkému prezidentovi Joeu Bidenovi. Na příkladu České republiky mohl argumentovat významem podpory Ukrajiny a mohl ukázat: 'Podívejte se, oni jsou sice malí, ale za to o to statečnější, snaží se pomáhat, snaží se shánět peníze, tak bychom za nimi neměli zaostávat,'" okomentoval Jelínek.

[chooze:article;value:551334]

​Jak se pomalu blíží volby amerického prezidenta, je podpora Ukrajiny ze strany USA o něco vlažnější než v předcházejících obdobích. Nicméně podle Jelínka si Biden i jeho administrativa uvědomují, že pokud chtějí ve své politice pokračovat i po volbách, tak je důležité nehodit Ukrajinu a východní Evropu přes palubu.

Podle Jelínka je návštěva Bílého domu vrcholem kariéry premiéra Fialy. "Poté, co převzal a očistil občanskou demokracii, poté, co vyhrál volby a stal se premiérem, tak v tuto chvíli po zásluze navštívil Bílý dům. Dál už nejspíš bude ta jeho politická kariéra upadat, pravděpodobně bude prohrávat jedny volby za druhými, ale myslím si, že jako určitou odměnu za to, co udělal především v oblasti zahraniční politiky za poslední léta, tak si toto přijetí ve Washingtonu zasloužil," shrnul Jelínek. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Petr Fiala zakončil návštěvu Spojených států amerických (17/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.