Mráz, sníh, zuřivý vítr. Zima sevře Evropu na delší dobu, než meteorologové čekali

Chladné počasí bude podle meteorologů Evropu sužovat i několik týdnů. "Velká část Evropy se tento týden vrátí do chladného období, které může trvat až do konce měsíce," píše zahraniční web Severe weather Europe.

Teploty, které minulý týden v některých částech Česka vyšplhaly až ke 30 stupňům Celsia, mohou klesnout i o desítky stupňů. Důvodem jejich prudkého propadu je podle meteorologů obracející se koridor. "Nad severním Atlantikem se tvoří silná tlaková výše, kvůli níž nad kontinentem vznikají prohlubně, které mají za následek chladné počasí," vysvětlují meteorologové.

[chooze:article;value:550437]

Studená fronta z Atlantiku by se v úterý měla dostat do střední Evropy a v polovině týdne proudit až k Balkánskému poloostrovu, kde nyní podle webu AccuWeather teploty dosahují skoro 30 stupňů. "Zatímco v pondělí a úterý budou teploty v jižní Evropě stále vysoké, přes střední Evropu se prožene ostrá studená fronta," zní v předpovědi. 

Teplotní pokles bude provázet silný déšť a na západě dokonce bouřky. "Prudké poklesy teplot v jižním Rakousku a Slovinsku by mohly ve středu ráno vést k silnému sněžení. Foukat by tam měl i silný vítr," upozornili meteorologové. V ohrožení je podle nich hlavně příroda. Kvůli přicházejícím mrazíkům by mohla pomrznout řada rostlin.

Předpovědi se naplnily v úterý na Šumavě, jak informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na kamerových záznamech z různých míst na Šumavě je vidět sníh, například v Kvildě nebo na Bučině.

Podívejte se na úterní záběry z Šumavy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.