Horor mezi mraky. Do letadla plného cestujících udeřil blesk

Bouřlivé počasí v Polsku způsobilo děsivé momenty na palubě letadla Embraer 175. Stroj směřující z Varšavy do Štetína původně bouřky, které panovaly v pondělí nad velkou částí Polska, zvládal. Pak do něj ale udeřil blesk, píše portál Polsat.

Zásah blesku vyděsil 82 pasažérů, kteří v tu chvíli byli na palubě zejména kvůli hluku, který způsobil. Piloti se rozhodli letadlo otočit, aby zbytečně neriskovali. "Přechod bouřkové fronty a úder blesku způsobily návrat letu LOTP Airlines LO3935 do Varšavy," napsal na sociální síti X mluvčí aerolinek LOT Krzysztof Moczluski.

[chooze:article;value:550081]

Nikomu se naštěstí navzdory hrůznému zážitku nic nestalo. Letadlo zásah blesku ustálo bez vážnějších problémů. Moderní komerční letadla jsou stavěná na to, aby dokázaly vydržet zásah bleskem, přesto však může elektrický impuls způsobit problémy s navigací a letovými systémy.

Rána bleskem do letadla je naštěstí velmi vzácným jevem. Podle agentury National Weather Service k němu dojde jen asi dvakrát za rok. Blesk obvykle zasáhne křídla, antény nebo čenich letadla. Povětšinou také udeří při vzletu nebo přistání, když je letadlo nízko nad zemí.

Děsivé přistání. Pilot nemohl dostat letadlo na ranvej (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.