Trauma na celý život. Turistky na letišti donutili ke gynekologické prohlídce

Učiněným peklem si prošly v roce 2020 turistky z Austrálie, které navštívily hlavní město Kataru Dauhá. Tehdy tam došlo k incidentu způsobeném nálezem novorozeněte odhozeného v odpadkovém koši. Policisté a obsluha letiště začali pátrat po matce dítěte, píše agentura AP.

Způsob, jaký k tomu zvolili, byl však šokující. Při prohledávání letiště zadrželi také celkem 13 turistek, které už seděly v letadle. Všechny se pak musely podrobit gynekologické prohlídce, která měla odhalit, jestli ženy nedávno porodily.

Prohlídka, kterou katarští lékaři v sanitkách na letišti provedli, byla údajně velmi invazivní. Podle žen, které jí prošly, zahrnovala intimní lékařské vyšetření, které ani nemohly odmítnout.

[chooze:article;value:545111]

Kvůli incidentu pětice žen, které byly takto ohledány, podala na aerolinky žalobu k australskému soudu. Ten však ve čtvrtek po tříletém procesu jejich žádost zamítl. Qatar Airways totiž podle soudce nemohly být za jednání letiště zodpovědné.

Stále však pokračuje další žaloba, kterou ženy podaly přímo na letiště v Dauhá. Konkrétně na dceřinou společnost Qatar Airways jménem MATAR, která letiště spravuje. Žaloba je postavená na tvrzení, že zaměstnanci letiště ženy neochránili před invazivními prohlídkami, píše BBC.

Dítě, které zaměstnanci letiště našli v koši, přežilo. Úřady našli rodiče dítěte asi měsíc po incidentu, mělo se jednat o pár z blíže nespecifikované asijské země. Zásah proti turistkám však vyvolal mezinárodní ohlas a tehdejší premiér Khalid bin Khalífa se za něj veřejně omluvil.

Drama na palubě. Letoun se musel vrátit na letiště kvůli cestujícímu s průjmem (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.