Rusové napřímo vyhrožují Česku. Zaplatíte za podporu Ukrajiny, vzkazují

"Můžete jít do obchodu a koupit si české pivo dovážené přes Pobaltské státy. Mám dotaz na lidi, kteří to dělají. Jděte si do Bělgorodu a otevřete si to pivo tam," říká propagandista Vladimir Solovjov v prvním kanálu ruské televize RIA Novosti a v ukázce pořadu šířené na síti X.

"Musíme Čechům ukázat, jaké civilní objekty jejich střely zasáhly. Česko za to bude muset zaplatit," dodává k tomu jeho sekundant v televizní diskusi Vladimir Kornilov.

[chooze:article;value:550724]

​Rusové od loňského roku tvrdí, že k útokům na jejich město posloužily střely z českého raketometu RM-70 Vampire. Tehdy o tom mluvili také v Radě bezpečnosti OSN.

O úderu na stejné město letos v únoru informovalo mimo jiné i zpravodajství BBC. Tehdy mělo být v Bělgorodu během čtvrtého útoku v pořadí zasaženo obchodní centrum. Zabito tam bylo s odkazem na tamní samosprávu sedm lidí včetně roční holčičky.

Pokračují ale také ruské údery na Ukrajinu, při nichž se rovněž umírá a mimo jiné v minulém týdnu vyřadily u Kyjeva z provozu elektrárnu, která pokrývala polovinu spotřeby elektrické energie v hlavním městě. V Doněcké oblasti si Moskva jako svůj nejbližší cíl vytyčila město s necelými patnácti tisíci obyvateli Časiv Jar, píše Guardian.

Rusko vnímá Čechy negativně, už pro ně nejsme jen veselí Švejkové, říká novinář (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.