Český tenisový svaz dotace nevrátil. Dluh bude řešit finanční úřad

Jako by se Český tenisový svaz ocitl v kleštích. Na jedné straně má peníze, ke kterým mu odřízl cestu obviněný šéf svazu Ivo Kaderka. Na straně druhé musí Národní sportovní agentuře vrátit bezmála 30 milionů za to, že v roce 2021 Kaderka a spol. čerpali dotace neoprávněně.

"Od zástupců českého tenisu jsme se dozvěděli, že ten nález kontroly nerozporují, ale nicméně nemají finanční možnosti na to, aby tuto částku vrátili. To znamená, že postup je nyní takový, že předáme vymáhání této částky finančnímu úřadu," vysvětlil předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

[chooze:article;value:550187]

"My jsme připraveni a máme mandát s ČTS, abychom s finančním úřadem následně jednali zejména s cílem nastavit si splátkový kalendář tak, abychom byli nadále schopni řádného finančního fungování," dodal auditor Tomáš Brabenec.

Tenisoví fanoušci ale můžou zůstat v klidu. Nejvýznamnější turnaje pořádané v Česku a činnost reprezentace prý v ohrožení nejsou. "My se snažíme udělat všechno pro to, abychom splnili podmínky Národní sportovní agentury. A jak bylo řečeno, pokud je splníme, tak po mimořádné valné hromadě by se tenis mohl plně rozběhnout," sliboval dočasný šéf svazu Jan Stočes.

Do té doby totiž zůstává Ivo Kaderka v čele svazu. Jelikož minulý týden neuspěl s žádostí o propuštění z vazby, zůstává i s dalším obviněným Vojtěchem Fléglem za mřížemi. Obvinění z dotačního podvodu čelí ještě další tři lidé. Šéf Národní sportovní agentury chce teď navíc zintenzivnit a zpřísnit kontroly čerpání dotací sportovních klubů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.