Írán na Izrael vyslal stovky střel, čeká se odveta. Mimořádně zasedne OSN

Kolem 300 dronů, balistických střel a střel s plochu dráhou letu vyslal Írán v noci na neděli na Izrael. Mělo jít o pomstu za izraelský úder na íránský konzulát v Damašku, při kterém zemřeli dva íránští generálové a dalších nejméně pět lidí. Podle BBC se do úderu na židovský stát zapojili také íránští spojenci v Jemenu, Iráku a Sýrii. Zapojit se měl též Hizballáh z Libanonu.

Izraeli se ale podařilo ubránit. Mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari pro deník Times of Israel řekl, že se podařilo sestřelit 99 % střel, které na jeho zemi mířily. S obranou Izraeli pomáhaly také americké síly na Blízkém východě, britské stíhací letouny, které odstartovaly z Kypru, a podle agentury Reuters několik dronů sestřelila i jordánská protivzdušná obrana.

Škody po úderu jsou, alespoň podle dostupných informací, minimální. Podle NBC několik střel zasáhlo izraelskou vojenskou základnu na jihu země. Asi 31 lidí pak skončilo v péči lékařů. Jeden z izraelských představitelů měl útok dokonce označit za "strategické selhání".

[chooze:article;value:550905]

Kvůli útoku se v neděli sejde Rada bezpečnosti OSN. Írán sice Organizaci spojených národů oznámil, že nočním úderem "lze tuto záležitost považovat za uzavřenou", je ale také možné, že to Izrael nenechá bez odpovědi.

Spojené státy se, pokud jde o obranu, jasně postavily za Izrael. "Co nejdůrazněji odsuzuji íránské útoky a znovu potvrzuji americký pevný závazek k bezpečnosti Izraele," prohlásil na toto konto americký prezident Joe Biden. Podobně zareagoval také premiér Fiala. "Pevně stojíme za Izraelem a jeho právem se bránit!" napsal na X.

Zároveň ale Biden izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi podle portálu Axios řekl, že Spojené státy nepodpoří jakýkoliv pokus o izraelský protiútok. Před jakoukoli odvetou varoval i Írán. "Naše reakce bude mnohem silnější než dnešní vojenská akce, pokud Izrael podnikne odvetu proti Íránu," nechal se slyšet íránský náčelník generálního štábu Mohammad Bagheri.

Izrael zatím oficiálně žádnou protiakci neoznámil. "Zachytili jsme je, zastavili jsme je. Společně vyhrajeme," napsal pouze Netanjahu ráno na síť X. Krátce před útokem se ale nechal slyšet, že "když někdo ublíží nám, my ublížíme jemu". Další kroky by mohly vzejít ze zasedání válečného kabinetu v neděli odpoledne. 

Nad Jeruzalémem létaly drony i balistické rakety. Rozezněly se sirény:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.