Fiala zamířil do USA. S Bidenem chce řešit bezpečnost i spolupráci

Bezpečnost, energetika nebo obchodní spolupráce – témata, která budou pro premiéra Petra Fialu během následujících dvou dní ve Washingtonu klíčová. Dlouho chystaná a plánovaná schůzka s prezidentem USA se uskuteční v pondělí po deváté hodině večer českého času v Bílém domě.

Podle očekávání spolu mají projednat hlavně bezpečnostní situaci v Evropě, ruskou agresi na Ukrajině, podporu NATO nebo posílení české armády. Není vyloučené, že dojde i na válku a napětí na Blízkém východě. Podle Úřadu vlády je důležité, aby si Česká republika udržela dobré vztahy se Spojenými státy a ukázala se jako silný a spolehlivý partner.

[chooze:article;value:550820]

​Premiér ve Washingtonu navštíví i Kongres, kde ho čeká jednání s některými představiteli Sněmovny reprezentantů a Senátu. V Kapitolu by chtěl vzpomenout i na Václava Havla a jeho řeč v Kongresu a zastavit se u jeho busty.

Během cesty do Spojených států Fiala nevynechá ani schůzku s krajany nebo s českými byznysmeny, kteří ve Spojených státech působí a zaměstnávají stovky lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.