Úder Íránu by ohrozil i Čechy v Egyptě, varuje expert. Byla by to ale sebevražda

Izrael už několik dní žije ve velké nejistotě. Poté, co se stala terčem útoku íránská ambasáda v Damašku, z čehož je obviňován Jeruzalém, se mluví o možné odvetě ze strany Teheránu. Jak připomíná agentura Reuters, Bílý dům tuto hrozbu považuje za reálnou. 

Vydal proto výzvu, aby si jeho zaměstnanci na Blízkém východě dali pozor a pokud možno se svými rodinami v nadcházejících dnech nikam necestovali. Podle CBS News je ve hře íránský úder vedený stovkou dronů a desítkami raket mířících na vojenské cíle v Izraeli.

[chooze:article;value:550683]

​Pokud by zbraně své cíle minuly a přelétly je, mohou být teoreticky ohroženi i lidé v Egyptě, kam mimo jiné míří na dovolenou i mnoho Čechů. Loni v říjnu tam už zaznamenali v Tabě a Nuvajbě vzdušné údery jemenských Húsíjú podporovaných Íránem, jejichž záměrem bylo také trefit Izrael.

Možné obavy potvrzuje rovněž vojenský analytik Lukáš Visingr. "Ohrožen může být celý ten region Blízkého východu. Íránské zbraně totiž nemusejí být zcela nejpřesnější," říká pro TN.cz Visingr.

"Jestli ale Írán opravdu ze svého území na Izrael zaútočí, tak by to znamenalo válku a pro režim z Teheránu pravděpodobně sebevraždu. Izraelská odveta by byla nepochybně strašlivá," dodává vojenský analytik.

Biden pohrozil Izraeli ukončením podpory. Ten otevřel humanitární koridory (5/4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.