Tropické teploty děsí meteorology. Mohou způsobit pohromu, shodují se

Počasí láme jeden rekord za druhým. Po lednu a únoru se i další měsíc zapsal do historie jako nejteplejší březen v historii měření. Řada je ale výrazně delší, uplynulý měsíc je totiž desátým v pořadí, který byl rekordně nejteplejším. Vyplývá to z dat meteorologické společnosti Copernicus Climate Change Service, která pravidelně informuje o změnách v klimatu.

"V Evropě byla průměrná teplota vzduchu za březen 2024 vyšší o 2,12 °C než dlouhodobý průměr v letech 1991 až 2020 a měsíc se zde zařadil jako druhý nejteplejší březen po březnu roku 2014," uvádí se ve zprávě. Výrazně nad průměrem byly teploty především v centrální a východní části Evropy.

Navzdory tomu, že se mnoho lidí raduje z brzkého příchodu léta, podle meteorologů nevěstí tento trend nadprůměrných teplot nic dobrého. "Trajektorie nejde správným směrem," uvedla podle deníku The Independent Samantha Burgessová, která je zástupkyní ředitele Copernicus Climate Change Service.

[chooze:article;value:549692]

​Podle ní by mohly změny klimatu vést ke stále více nevyzpytatelnému počasí. Více tepla prý totiž znamená více deště, připravit bychom se proto měli na neočekávané vpády prudkých dešťů i silného větru. "Víme, že čím teplejší je naše atmosféra, tím extrémnější události budeme mít, tím horší budou, tím budou intenzivnější," dodala.

Klimatologové se shodují, že podíl na změně klimatu má i člověk. Klimatickou krizi totiž do velké míry vyvolává soustavné znečišťování ovzduší. "Nezmění se to, dokud koncentrace skleníkových plynů v atmosféře nepřestane stoupat," uvedla klimatoložka Jennifer Francisová.

"To znamená, že musíme přestat spalovat fosilní paliva, zastavit odlesňování a co nejrychleji pěstovat naše potraviny udržitelněji," vyzvala. "Do té doby očekávejte další překonané rekordy," uzavřela.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.