Praxe je důležitější než titul ze školy. Ministři se přou kvůli služebnímu zákonu

Když místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) při výběru šéfa Digitální a informační agentury zveřejnil inzerát, kde na nový post upřednostnil schopnosti před vysokoškolským diplomem, zvedla se vlna kritiky. Vláda v trendu pokračuje a schválila novelu služebního zákona, která podmínky pro zaměstnávání ve státní sféře změkčuje.

"Místo magisterského titulu bude v mnoha případech stačit bakalářský titul, maturita nicméně bude nadále minimem," řekl místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ne všichni z vlády jsou ale spokojeni. "Já osobně bych byl odvážnější v těch změnách," tvrdí ministr financí Zbyněk Stanjura. A za pravdu mu dávají i odborníci.

"Argumenty státu jsou takové, že chtějí lidi nebo specialisty, kteří mají ten všeobecný přehled. Ale podle mě je to špatný argument, protože lidé s praxí a střední školou mohou mít lepší přehled o té situaci a technologiích. Je to docela kontraproduktivní," domnívá se Denisa Janatová, odbornice z kariérní platformy SMITIO.

[chooze:article;value:537582]

​"Je to takové dědictví Rakouska-Uherska, že ten důraz na tituly a formální vzdělání je větší. Víc bychom se měli zajímat, co ten člověk umí, jak je schopný, jak je pracovitý," připojil se Stanjura.

Vysokoškolský titul ostatně neměl ani Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple, a nemá ho ani jeho rival a jeden z nejbohatších lidí na světě Bill Gates. Podle odborníků se v současné době moderní technologie vyvíjejí takovým tempem, že se ani vysoké školy nedokáží těmto změnám rychle přizpůsobovat. Státní správa tak v době, kdy země prochází digitální transformací, ztrácí spoustu zkušených lidí. "Snižují si prostor, co se týká oslovování kandidátů," dodává Janatová.

Česká státní správa by si zasloužila reformu i podle osmi z deseti samotných státních úředníků. Podle Stanjury by se také měl změnit systém odměňování, to je ostatně i druhý důvod, proč státní sféře chybí profesionálové.

"Abychom měli třeba pružnější pravidla odměňování. Aby to odměňování souviselo ne s délkou služby, ale s tím, jak kvalitní výkon či jakou funkci ten člověk zastává. Já bych v tomhle dal mnohem větší pravomoc těm konkrétním vedoucím," upřesnil Stanjura svůj pohled na věc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.