Potravinové banky využívá stále více lidí v nouzi. Nejvíce matky samoživitelky

Polévky, konzervy, toaletní papír, prací prášek a další zboží. Tím vším v sobotu mohli lidé přispět. Princip sbírky spočívá v tom, že zákazníci věnují část svého nákupu právě do potravinové banky přímo v pobočkách prodejen supermarketů.

Lidí, kteří kvůli tíživé finanční situaci vyhledávají pomoc u potravinových bank, totiž neustále přibývá a potravinové banky se často potýkají s nedostatkem zboží. "Ten počet klientů neustále narůstá, ale narůstá v průběhu let velmi zvolna. Skokově to bylo za covidu, to ohromně narostlo, a potom, když začala válka na Ukrajině, tak ty první tři měsíce," uvedla ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová.

Nejohroženějšími skupinami jsou především matky samoživitelky, ale také třeba osamělí senioři anebo děti v dětských domovech. "Lidé nakupují podle takového letáčku, kde mají přehled potravin, a my je také žádáme o hygienické prostředky, prací prášky a děti si někdy říkají o sladkosti na přilepšenou," vyjmenovala zástupkyně ředitele Dětského domova a Speciálně pedagogického centra Mladá Boleslav Veronika Háková.

[chooze:article;value:533583]

​"Dostali jsme seznam produktů, zabalili jsme je do takových balíčků, aby zákazník nemusel hledat a přemýšlet, kde co je," uvedla ředitelka obchodního řetězce Tesco Katarína Navrátilová. V supermarketech tato sbírka končí, prostřednictvím řady e-shopů ale on-line pokračuje až do 23. dubna.

"Funguje to ve smyslu balíčků, které si lidé zakliknou, že chtějí darovat, a obchody potom darují to zakoupené zboží přímo do skladů potravinových bank," okomentoval viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. V listopadovém podzimním kole se ve sbírce vybralo rekordních 718 tun zboží, z toho 72 tun drogistického. Organizátoři očekávají, že v tomto jarním kole se ho podaří shromáždit zase o něco víc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.