ODS si v Ostravě zvolí nové vedení. Chce v něm být i jedna žena

Členové Občanské demokratické strany (ODS) se sjeli do Ostravy. V tamním hotelu Clarion bude přes 500 delegátů vybírat nové vedení strany. Velké změny se ale neočekávají.

Na post předsedy byl nominován pouze současný šéf strany, premiér Petr Fiala. Stejně tak pozice prvního místopředsedy skončí takřka jistě v rukou dosavadního druhého muže ODS, ministra financí Zbyňka Stanjury. Oba by delegáti měli ve funkci potvrdit už v sobotu.

V neděli si pak ODS zvolí řadové místopředsedy. Ani tam se velká rošáda nečeká. Ty současné, europoslance Alexandra Vondru, ministra dopravy Martina Kupku a ministra kultury Martina Baxu, by ale mohla doplnit poslankyně Eva Decroix.

[chooze:article;value:550519]

Ta se bude de facto ucházet o místo, které se mezi místopředsedy uvolnilo poté, co svou funkci loni v květnu složil Zdeněk Zajíček, když se stal prezidentem Hospodářské komory. Decroix v ODS reprezentuje její liberálnější a proevropštější křídlo.

"V ODS máme na mnoho věcí různé názory. Ať už se děje cokoliv, můžeme se bavit o mnoha tématech. Myslím, že i názor čtyřicetileté ženy do vedení ODS patří," prohlásila pro Český rozhlas.

[chooze:article;value:550399]

Nominaci na místopředsedu dostal také místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Ten už se ale nechal slyšet, že se o post ucházet nebude. Další kandidáti se pak o nominaci můžou přihlásit až přímo na kongresu.

Strana také bude ladit taktiku na blížící se evropské volby. Nové vedení ji pak také pravděpodobně provede též těmi do krajů a Senátu na podzim a především těmi do Sněmovny v příštím roce.

Kongres nejspíš také ovlivní dění posledních dní, kdy kvůli korupční kauze na liberecké radnici zrušila výkonná rada ODS členství náměstkovi tamního primátora Petru Židkovi a rozpustila jedno z místních sdružení v Liberci.

Decroix v Napřímo: Rozvodové řízení se snažíme vnímat jako pomoc rodině v krizi (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.