Věřitelé Sberbank dostanou další dny na výplatu. Na účtech zbývají miliardy korun

Řada věřitelů zkrachovalé Sberbank, mezi kterými jsou kraje, města a další organizace a instituce, už své peníze má. "Milion 850 tisíc máme zpět, mohli jsme vypořádat bezúročnou půjčku od města a zbytek jsme vypořádali finance, které jsme potřebovali do rozpočtu," sdělila Ljubica Váchová Nováková, ředitelka speciální mateřské školy v Jihlavě.

"Jednalo se o nějakých 150 milionů, tedy o 98 procent z částky. Použijeme je na rozvoj města, na opravy a podobně," poznamenala Aneta Hrdličková z tiskového odbor města Jihlavy.

Peníze v bance měl i kraj. "Naše uplatňována částka v rámci insolvence je 2,396 miliardy korun," uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS).

[chooze:article;value:548013]

​"Aktuálně je vyplaceno téměř 4 000 osob v celkové výši 23,4 miliardy korun," upřesnila Šárka Nevoralová, mluvčí Komerční banky, která je rozesílatelem zadržovaných peněz.

Řada subjektů jakoby ale o své peníze neměla zájem, mnozí možná nevědí, že o ně musí znovu zažádat. Na účtech tak stále zbývají miliardy korun. Původní lhůta pro zažádání o zadržované peníze přitom měla vypršet už příští pondělí.

"Zbývají vyplatit téměř tři miliardy korun. Komerční banka byla oficiálně požádána o prodloužení termínu výplaty, což následně potvrdil i soud. Výplata tak byla prodloužena o měsíc, tedy do 15. května," dodala Nevoralová. 

Ruská Sberbank se dostala do problémů už předloni na konci února. A to kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.