Japonský premiér u Bidena: Povečeřel s nimi miliardář i slavný herec

V oblasti kolem Japonského a Východočínského moře se mohutně zbrojí a hrozí tam několik konfliktů. Americký prezident Joe Biden teď u příležitosti návštěvy japonského premiéra Fumioa Kišidy ohlásil nejvýraznější změny ve vojenském partnerství s Japonskem od jeho uzavření před více než 60 lety.

"Naše spojenectví s Japonskem má čistě obranný charakter. Je to obranné spojenectví. A věci, o kterých jsme dnes diskutovali, zlepšují naši spolupráci a nejsou zaměřeny proti žádnému státu," řekl Joe Biden.

Oslava spojenectví byla opravdu velkolepá. Na večeři nechyběla řada významných a slavných hostů, například miliardář Jeff Bezos nebo herec Robert De Niro.

Japonci se podle Bidena zapojí do společných projektů i s dalšími zeměmi. Mimo jiné avizoval vojenská cvičení USA, Japonska a Británie v Indo-Pacifiku. Pravidelné manévry mají začít už příští rok. "Tichý oceán nerozděluje Japonsko a Spojené státy. Spíše nás spojuje," sdělil Fumio Kišida.

[chooze:article;value:550483]

​Podle médií se Washington a Tokio novými dohodami snaží mimo jiné upravit fungování velitelství americké armády v Japonsku, aby dokázalo v případě krize lépe spolupracovat s japonskými silami. Biden dále podpořil snahy Japonska znovu otevřít diskusi s KLDR o omezení jaderných zbraní. "Navázání vztahů mezi Japonskem a Severní Koreou je v zájmu obou zemí a mohlo by být nesmírně prospěšné pro mír a stabilitu v regionu," uvedl Biden.

O tom, že v regionu stoupá napětí, svědčí i návštěva a projev severokorejského vůdce Kim Čong-una na tamní hlavní vojenské univerzitě. V proslovu ke studentům a profesorům uvedl, že je čas připravovat se na válku ještě intenzivněji než doteď. Důvodem návštěvy armádní univerzity je podle severokorejského diktátora geopolitická situace, které země čelí. Za hrozbu Kim Čong-un označil Jižní Koreu a jejího spojence Spojené státy. 

Severní Korea v posledních několika letech více zbrojí a navázala úzké vojenské a politické vztahy s Ruskem. Největší zemi světa údajně pomáhá ve válce proti Ukrajině, přičemž na oplátku dostává ruskou pomoc ve strategických vojenských projektech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.