Děsivá podívaná u chorvatského ostrova. Viděli jsme útok žraloka, tvrdí svědci

Svědky pro Chorvatsko neobvyklé scény se stali v úterý surfaři a rybáři, kteří se právě nacházeli poblíž Brijunských ostrovů nedaleko Istrie. Tvrdí totiž, že viděli útok žraloka na tuňáka a svůj zážitek popsali webu regionalexpress

Podle fotek je ale těžké s jistotou říct, o která zvířata se přesně jednalo. Podle expertů z přírodovědecké fakulty univerzity v Pule ryba vyskakující z moře by opravdu mohla být tuňák obecný. "Je vidět ploutev, která by mohla patřit žraloku velikému, který byl nedávno spatřen u vesnice Savudrije. Ten žralok je planktožravý a určitě na tuňáka nezaútočil, ale je možné, že se na tom místě krmili společně," vysvětlil mořský biolog Neven Iveša.

[chooze:article;value:539497]

Podle jeho slov je v současné době v moři množství malých rybek, kterými se oba druhy živí. Protože na záběrech nejsou vidět detaily, je také možné, že na tuňáka zaútočil i dravý žralok, jako je mako nebo žralok modrý, ale jedním dechem dodal, že se to zdá méně pravděpodobné.

"Tuňáci jsou nyní vidět všude, protože se intenzivně krmí, aby nashromáždili dostatečné zásoby pro období tření. To nastane už velmi brzy a v té chvíli všichni tuňáci obecní opustí Jadran a odplavou do západního Středomoří, aby se třeli. Pak se opět vrátí," upřesnil Neven Iveša.

 

Zároveň upozornil, že určitě nejde o ojedinělý případ. Podle jeho vyjádření se v moři v oblasti Brijunských ostrovů krmí tamní potravou několik druhů společně, což by mohl být i tento případ. 

Brijuni je skupina čtrnácti ostrovů v Jaderském moři. Leží u západního pobřeží Istrijského poloostrova.

Vědci poprvé natočili novorozeného bílého žraloka. Jeho vzhled je překvapil (8/2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.