Zaměstnanci nemocnice vybírali peníze na dětské oddělení. Vlastní ji přitom stát

"Rádi bychom pomocí této sbírky zajistili opravu Pediatrické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči. Budova této kliniky je nyní v nevyhovujícím stavu. Na malé pacienty fouká netěsnícími okny, vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně," píše Nadační fond Davida Švestky na Doniu

Za sbírkou stojí zaměstnanci nemocnice. Tu přitom vlastní stát. Zaměstnancům vadí například to, že je budova dětské kliniky odtržena od zbytku budov poskytujících dětskou péči. Proto někdy musí nemocné děti převážet přes park.

[chooze:article;value:550158]

Vybrat chtějí 360 tisíc korun. "Peníze ze sbírky budou použity na studii k projektové dokumentaci nového Pediatrického centra, které by ve FTN mělo vzniknout. Toto centrum bude zahrnovat nový prostor pro Pediatrickou kliniku, který bude mít těsnou návaznost na Kliniku dětské chirurgie a Oddělení dětské intenzivní medicíny," avizuje na webu nadace.

Ředitel nemocnice: Na rekonstrukci peníze máme

"Vzhledem k tomu, že se neustále shání v resortu peníze na nejrůznější účely, chtěli jsme tuto věc uspíšit, protože z mého pohledu je v tuto chvíli stav nevyhovující. Je potřeba podpořit, aby centrum vzniklo co nejdříve," řekla na úterní tiskové konferenci přednostka Pediatrické kliniky Lucie Gonsorčíková, která je zároveň předsedkyní Nadačního fondu Davida Švestky.

Proto podle ní po dohodě s vedením sbírka vznikla. "Ve chvíli, kdy žádáte přímého zřizovatele o projekt, musíte mít představu, jestli se tam vůbec vejde prostor kliniky, jestli to vůbec bude možné realizovat. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli sbírku iniciovat," prohlásila. 

[chooze:article;value:549806]

"Je tady v nemocnici konsensus, že děti dostanou péči na špičkové úrovni," podotkl ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Zdůraznil také, že v nemocnici probíhají rekonstrukce. Nový pediatrický pavilon podle něj bude za dva až tři roky.

"Sbírka byla zorganizována lékaři Pediatrické kliniky v dobré víře, že se dostaneme o kus dál," odpovídal na tiskové konferenci ředitel. "Měli pocit, že akci sami od sebe pomůžou. My na to samozřejmě máme, a jestli na to nadace přispěje, tak my tomu nebudeme bránit," dodal.

Ministerstvo: O ničem jsme nevěděli

"Je to nešťastné, nebyli jsme o tom informováni. Vůbec jsme o tom nevěděli. Momentálně to řešíme a budeme to probírat s ředitelem nemocnice," řekl TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

S ředitelem i přednostkou Pediatrické kliniky se náměstek ministra zdravotnictví a ředitel Odboru přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví setkali v úterý odpoledne.

"Zástupci FTN byli ze strany ministerstva zdravotnictví požádáni o vysvětlení celé situace. Ministerstvo zdravotnictví totiž neeviduje od FTN žádný investiční záměr ani požadavek, který by se týkal Pediatrické kliniky FTN, a nebylo ani ze strany nemocnice, ani ze strany nadačního fondu o záměru vyhlášení sbírky předem informováno. Zástupci Fakultní Thomayerovy nemocnice proto byli vyzváni, aby ještě dnes na tiskové konferenci jasně vysvětlili celou situaci i veřejnosti," doplnil Jakob.

[chooze:article;value:549806]

Podle nemocnice šlo čistě o aktivitu zaměstnanců, kteří chtějí zlepšit prostředí, vedení je v tom podporuje. "Nicméně vedení nemocnice nebylo o této formě aktivity nadačního fondu detailně informováno a došlo tím k nedorozumění. Šlo o akci nadačního fondu, nikoliv nemocnice. Nicméně za tyto komunikační komplikace se omlouváme. Obecně tyto aktivity zaměstnanců vítáme, ale v tomto případě došlo k informačnímu nesouladu. Vedení nemocnice má rozhodně zájem na tom, aby byla zachována stále výborná zdravotní péče o naše pacienty, a s tím souvisí i rozvoj pracovišť," uvedl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Momentálně se podle něj přestavují různé pavilony a pracoviště. "Například jsme nedávno zrekonstruovali Kliniku dětské chirurgie a traumatologie a s rekonstrukcemi chceme i nadále pokračovat. S rekonstrukcí Pediatrické kliniky je rovněž počítáno a postupně se na ní i pracuje. S tím souvisí i vznik budoucího nového pediatrického pracoviště," doplnil.

Sbírka byla ukončena po pěti dnech, během kterých se vybralo 201 700 Kč. Vybraná částka nakonec poputuje na vybavení dětské nemocnice. "Vzhledem ke změně účelu a postojů ze strany FTN budou nakonec finance využity na vybavení dětské nemocnice, nikoliv na projektovou dokumentaci (ta bude uhrazena právě ze strany FTN)," stojí na webu nadace. 

Malé nemocnice zuří. Chtějí nám zrušit oddělení, pacienti přijdou o péči, tvrdí (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.