Populární jezero se zbarvilo do děsivého odstínu. Hrozí úhyn ryb a zákaz koupání

[chooze:gallery;value:35448]

​Průzračně modrou hladinu Jablanického jezera vystřídala ošklivě hnědá barva. Fotografie jinak atraktivní turistické lokality nacházející se v Bosně a Hercegovině zveřejnilo na své facebookové stránce Sdružení pro ochranu životního prostředí Zeleni Neretva Konjic.

Podle odborníků je nepřirozená barva způsobena nadměrným uvolňováním fosfátů během rozkvětu řas, napsal tamní web Klix.ba. Ekologové na tento problém upozorňují již několik let, ale rok od roku nabývá dramatičtějších rozměrů. Odborníci se proto bojí, co by se nakonec mohlo stát.

Čisté Jablanické jezero:

Fosfor je primárním faktorem, který má vliv na intenzitu růstu řas, a vědci stále nevědí, odkud se v jezeře bere. "Varoval jsem před dvěma lety, že by se měl najít primární zdroj znečištění. Je možné, že problém je v kanalizaci v Konjici nebo nějaké továrně. Je jisté, že se zdroj musí najít, aby nenastaly vážné následky," řekl vedoucí katedry biologie Univerzity Džemala Bijediče Sanel Riđanovič.

Extrémní rozsah

Souhlasí s ním i sdružení Zeleni Neretva Konjic, které fotky znečištěné vodní plochy publikovalo. "V posledních letech jsme byli svědky podobných událostí, ale nikdy ne v takovém rozsahu. Rozbor vzorků vody jezera určil, že se jedná o masivní rozkvět řas, což je ve skutečnosti přímý následek dlouhodobého znečištění. Konkrétně jde v tomto případě o nadměrné vypouštění fosforečnanů a dusičnanů průmyslem, v menší míře pak jde o komunální vody a zemědělské plantáže ošetřené umělými hnojivy," vysvětluje organizace.

[chooze:article;value:543443]

​Podle Riđanoviče hrozí úhyn ryb. Vzhledem k tomu, že začíná turistická sezóna, tak by se prý také mělo zakázat koupání. Květ řas totiž vytvoří vysokou koncentraci bakterií, která může být pro koupající se až smrtelná.

Agentura pro vodní oblast Jaderského moře uvedla, že již obdržela informace a fotografie o změnách v jezeře, uvedl web Dnevnik. "Byla zorganizována terénní návštěva a odběr vzorků. Terénní návštěva zjistila, že v oblasti města Konjica nedochází k žádným změnám barvy řeky Neretvy. Vzhledem k rekordně vysokým teplotám a celkovým hydrologickým podmínkám může k takovým jevům dojít i v nadcházejícím období," uvedla agentura. Další intenzita jevu bude podle expertů záviset hlavně na klimatických podmínkách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.