Svoboda k bouři v KDU-ČSL: Jak jsem měl vědět, že to platí spřízněná duše Putina?

Místopředseda lidovců Petr Hladík si nepřeje, aby byl bývalý předseda strany a exministr zahraničí Cyril Svoboda nadále členem partaje, a chce o tom vyvolat vnitrostranické hlasování.

Problematické mají být podle Hladíka Svobodovy názory z poslední doby či rozhovor pro web Voice of Europe. Ten je od středy na českém sankčním seznamu.

[chooze:article;value:473650]

​Samotný Svoboda v tom ale žádný problém nevidí. "Pro mé vylučování neexistuje žádný důvod. Než jsem webu Voice of Europe poskytl rozhovor, tak jsem si udělal běžnou rešerši na internetu. A nezjistil jsem nic podezřelého," vyjádřil se pro TN.cz.

"Později BIS zjistila, že ten web financuje nějaký Rus. Jak ale může kdokoli z nás, včetně mě, toto rozklíčovat? Přece si na své stránky nedají informaci, že je financuje nějaká spřízněná duše prezidenta Putina," neskrývá své rozhořčení bývalý předseda KDU-ČSL.

A podivuje se, že mu ministr Hladík kvůli jeho podezření ani nezatelefonoval. Ten však ze své pozice ustoupit nehodlá. "Důvodem mého návrhu jsou názory Cyrila Svobody, které se dlouhodobě neslučují s politickým směrováním KDU-ČSL," uvedl Hladík v textové zprávě zaslané v pondělí TV Nova. 

Toto se zveřejňovat nemělo

Celou záležitost považuje za nešťastnou předseda lidoveckého poslaneckého klubu Aleš Dufek. "Celé jsme to měli nejprve projednat vnitrostranicky. Toto se otevřeně přes média řešit nemělo. Nejprve ale bude nutné prokázat, jestli měl pan Svoboda opravdu úmysl poskytovat rozhovor pro nějaký dezinformační web," upozorňuje Dufek.

"Informace, jestli jsou důvody pro vyloučení Svobody z KDU-ČSL oprávněné, má snad jedině BIS," domnívá se politolog Josef Mlejnek. První místopředseda lidovců Jan Bartošek má ale na věc jiný názor. "Nejsem v naší straně ani v nejmenším zastáncem Cyrila Svobody. Vadí mi jak jeho fotky, kde sedí u jednoho stolu s Vladimirem Putinem, tak jeho spolupráce s Ruskem placenými propagandistickými weby," upozorňuje Bartošek. 

"Zároveň jsem však přesvědčen, že důležitá personální rozhodnutí mají být nejdříve vykomunikována uvnitř strany a až následně prezentována veřejně v médiích. V tomto ohledu považuji výrok Petra Hladíka za nešťastný," dodává lidovecký místopředseda.

Dezinformace tvrdila, že Petr Pavel zemřel. Stopy vedou do Ruska, zjistila policie (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.