Martínek je po léčbě úplně jiné dítě. Jeho sbírka pomůže nemocnému Matýskovi

[chooze:gallery;value:33351]

​Příběh nemocného Martínka, kterému pojišťovna odmítla uhradit nákladnou léčbu, pohnul Českem. Ačkoli na začátku se zdála meta 100 milionů korun nedosažitelná, během několika týdnů se ve sbírce vybralo dokonce 150 milionů. Martínek díky tomu mohl na konci ledna absolvovat náročnou genovou léčbu a zbylé peníze pomohou dalším dětem s vážnými zdravotními problémy.

"Dneska když ho člověk vezme, je pevnější, drží hlavičku, sahá si po hračkách, které neumí zatím uchopit. Ale pracuje na tom a má jiné grimasy. Je to úplně jiný kluk," řekl otec Martínka Tomáš Zatloukal v pořadu Střepiny na TV Nova.

[chooze:article;value:549993]

​"Díky velké štědrosti a tomu, že finanční prostředky přicházely, než se sbírka zastavila, a nevznikly tam daňové povinnosti, se rodiče Martínka rozhodli podpořit další děti," prozradil právník rodiny Zatloukalových Zdeněk Joukl.

Šance pro Matýska s poškozeným sluchem

Ten zavolal také Lence Křížové, mamince sedmiletého Matýska. Chlapeček se narodil se vzácnou vrozenou vývojovou vadou – atrézií. Chybí mu pravé ucho, které se během těhotenství nedovyvinulo, a nemá zvukovod. Kvůli tomu chlapec od narození trpí nedoslýchavostí. S touto vadou se každý rok v Česku rodí asi devět dětí.

"Když někam jdeme, lidi se koukají a ptají se: 'Ty, nemáš ouško?' Pro Matýska to není jednoduché a vždy, když se mě zeptá: 'Maminko, jdeme do lékárny, koupíme tam ouško?' Tak co mu máte říct?" říká Lenka Křížová.  

Operace a modelace funkčního ucha stojí téměř dva a půl milionu korun. Aby mohl být chlapec operován, chybí rodičům přes půl milionu. V případě, že se jim celá částka nepodaří prostřednictvím sbírky vybrat, je rodina odhodlaná se zadlužit, aby chlapci vrátili sluch i ucho.

"Čas běží a operace je naplánovaná v červenci. Do konce května musí být celá částka uhrazená klinice, takže jsme říkali, že teď budeme shánět dál. Ale že by se tolik peněz sešlo, jsme byli fakt překvapení," říká maminka.

"Když jsem viděla částky, co Matýskovi chodí na účet, a ty krásné komentáře, říkali jsme mu, že se fakt toho ouška a sluchu dočká. Bylo to pro nás nádherný. Strašně moc děkujeme všem lidem," dodává Křížová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.