Na Messengeru se šíří podvodná zpráva. Chybný krok vás může vyjít draho

Na chatovací aplikaci Messenger se šíří další podvodná zpráva. Podvod, který koloval na internetu i před několika lety, mnoho lidí už dokáže bezpečně odhalit. Nyní se ale objevil znovu a je stále spousta uživatelů, kteří o něm nemají ani tušení. Stačí přitom jeden chybný krok a může vás vyjít draho.

Na podvod upozornil slovenský portál Vo svete IT, který citoval facebookovou stránku Hoaxy a podvody. Ta jednu z takových zpráv sdílela. "Ahoj Lucie, rychle zkontroluj, zda jde o tebe," stojí ve zprávě, za jejímž textem následuje odkaz. Text může být i jiný a naznačovat například to, že údajný uživatel objevil na internetu vaše nelichotivé fotky.

[chooze:article;value:545244]

​"Ve zprávě vám přítel naznačí, že má pro vás něco šokujícího, musíte ale kliknout na přiložený odkaz, jestli chcete zjistit, o co jde. Může se snažit upoutat vaši pozornost tvrzením, že jde o fotky nebo videa s vámi, případně o informace či fotky z autonehody nějaké osoby, kterou znáte," upozorňuje stránka.

Ačkoliv zpráva přišla z účtu někoho z vašich přátel, neznamená to, že se vás snaží podvést váš kamarád. Naopak se zřejmě i on stal obětí online podvodu a na odkaz, který vám nyní z jeho účtu přišel, kliknul i on sám.

To je ale chyba. Odkaz totiž vyzývá k tomu, abyste se přihlásili ke svému facebookovému či jinému účtu. Po zadání přihlašovacích údajů je ale naservírujete podvodníkovi přímo pod nos. Ten si od té doby může s vaším účtem dělat co chce – přihlásit vás k placeným službám, vyhledat si citlivé údaje či stáhnout do vašeho zařízení škodlivý virus.

"Pokud dostanete od někoho z přátel zprávu, která je například napsaná v jiném jazyce, než jste zvyklí komunikovat, nebo se vám nebude zdát, jak se vyjadřuje, na nic neklikejte. Kontaktujte tuto osobu jinou cestou, ujistěte se, že má stále přístup ke svému účtu a jak o podobném obsahu nic neví, doporučte ji přeskenovat zařízení antivirovým programem," radí stránka.

Banka, telefon, sociální sítě. Jak zařídit, aby se senioři nestali obětí podvodníků:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.