ANO mění názory ohledně důchodového věku. Nic jsme neslíbili, řekl Vondráček

Minulý týden proběhlo jednání prezidenta Petra Pavla s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci opozice ohledně podoby důchodového systému. Nejprve to vypadalo, že se na něčem shodli, to se však brzy změnilo s vyjádřením předsedy ANO Andreje Babiše, který zvyšování důchodového věku odmítl.

Poslankyně Olga Richterová (Piráti) upozornila, že v minulosti ANO chtělo důchodový věk zvyšovat. "Ještě v srpnu v roce 2019 Alena Schillerová v rozhovoru uvedla, že na vládě otevře debatu o zvýšení věku odchodu do důchodu. Ten by se měl posunout podle ní tak, aby jednotlivé ročníky prožily v penzi přibližně čtvrtinu svého života. My jsme převzali řadu principů, protože je to obrovská věc důležitá pro nás všechny, kterým je 30, 40, 50 let. Tak jsme udělali vlastně drobné změny," doplnila Richterová.

[chooze:article;value:549485]

Podle poslance Radka Vondráčka se nikdo k ničemu nezavázal. "Já jsem slyšel vyjádření Aleny Schillerové, když šla z Hradu a říkala, že my bychom chtěli jít jinou cestou. Nikdy jsme k tomu žádný souhlas nedali," uvedl poslanec.

Vondráček si však nedokáže představit, a to ani navzdory tomu, že se lékařská věda posouvá, aby někdo v 70 letech ještě pracoval. "Je to otázka priorit. Prostě o ty seniory se ten stát má nějakým způsobem postarat, protože si celý život na to spoří, protože celý život vytváří nějaké hodnoty. To je otázka priorit, na co ten stát ty peníze dá," má jasno Vondráček.

[chooze:article;value:548781]

Dle poslance navíc současný kabinet může za pokles porodnosti. "Co budu opravdu zazlívat vládě a co je opravdu špatně, je pokles porodnosti za tu dobu, co je u vlády. To jsou desítky procent, o které nám klesla porodnost v České republice. A to nikdo neřešil. A přitom to je ten největší problém, co máme. Takže se máte starat o porodnost, ekonomický růst a o příjmy. A vy se staráte jenom o to, jak a co škrtnout. A vždycky první na řadu přijdou senioři," spílal Vondráček.

"Tam, kde vy se tváříte, že máte nějaké řešení, tak se nechcete dohodnout. Kdyby to nebylo téma, které je nepopulární, tak byste, podle mě, tu dohodu hledali, protože víte, že to je velká téma. A vy se tomu vyhýbáte jen proto, že to není oblíbené," řekla Richterová.

Podívejte se na celý záznam pořadu Za pět minut dvanáct:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.