Výpovědí v pardubické nemocnici může přibýt. Lékaři žádají vyšší příplatky

Jako v úle to ráno hučelo před dveřmi všech ambulancí. Na ošetření čekaly stovky lidí. Mezi nimi i Josef Vančura z Chvaletic. Slézal z traktoru, zlomil si prst a teď čekal na specialistu, který by se na něj podíval.

"Když je člověk tady v nemocnici, tak je to na tři až čtyři hodiny," popsal pan Josef Vančura. Takový nával je v pardubické nemocnici běžný a lidé se bojí, že po odchodu lékařů bude ještě větší.

[chooze:article;value:549240]

Výpověď dalo 57 doktorů, nikdo ji nestáhl. V 11 hodin dopoledne na radiologii čekalo asi 20 pacientů na ošetření. I na tomto oddělení dali lékaři výpověď. Vyjadřovat se nechtějí a nechávají za sebe mluvit už jen nejvyššího odborového předáka. Ten tvrdí, že u dosavadních výpovědí nemusí zůstat. "Tam jsou připraveni další. Čekají, jak to bude během dubna vypadat," sdělil předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Po hradbě velikonočního mlčení mají už lékaři jasné požadavky. "Navýšení příplatků za víkend a svátky. Bonifikaci lékařů pracujících na zkrácený úvazek. Bonifikaci ve formě placeného studijního volna," popsala mluvčí pardubické nemocnice Kateřina Semrádová.

Zatím není jasné, kdy budou obě strany opět jednat. "Lékaři mají dvouměsíční výpovědní lhůtu, péče tady ohrožená není," dodala Semrádová.

I kdyby lékaři výpovědi stáhli, má nemocnice personální podstav. Doktory aktuálně shání 21 oddělení a třeba lékař urgentní medicíny je tak ceněným specialistou, že k platu může počítat s náborovým příspěvkem 300 tisíc korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.