Obci hrozí umístění do záplavového území. Svůj potok totiž vyčistit nemůže

Historické fotografie ukazují, jak bylo kdysi koryto Lodrantky v Dolní Rovni čisté a široké. Teď je plné dřevin a nánosů. Někde má koryto jen půl metru v průměru, jinde je naplavený poloostrov. "Mně je 70 let a nepamatuju se, že by to bylo takhle zarostlý," řekl obyvatel Dolní Rovně František Kulda.

Před lety obec spláchla povodeň, a po ní to v korytě vypadalo jako v lese. "Pojďme ten tok vyčistit, jsme ochotni se na tom podílet, pak se pojďme bavit o tom, že jsou tady mezní stavy a voda se do toho koryta nevejde," řekl starosta Dolní Rovně Miloš Horák (KDU-ČSL).

Jenže čištění toku není snadné. Potřebovalo by totiž zásah těžké techniky. "Dvě třetiny toku je ta Lodrantka přirozeným tokem, my v přirozeném toku bagrovat nemůžeme," uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

[chooze:article;value:543109]

​Takže obec by se měla teď papírově ocitnout v záplavové zóně. "Podepsali jsme petici. Co může víc proti tomu dělat? Nic," zoufal si obyvatel obce Petr Pavíček.

Lidé se bojí, že rázem klesne cena jejich nemovitostí. Dům Františka Konvaliny je odhadnutý na osm milionů korun. "Dům ve stejné obci může mít v záplavové oblasti hodnotu nižší až o pětinu," upozornila finanční poradkyně v realitách Sandra Jelčicová. Takže nemovitost by se znehodnotila o jeden a půl milionu korun. "To se nám nelíbí a nejsem v tom sám," řekl pan Konvalina.

Zároveň by lidé platili tisíce korun ročně navíc za pojištění proti případným záplavám. "Mezi jednotlivými povodňovým zónami se mohou sazby lišit o desítky procent," přisvědčil mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

V záplavové zóně je i pozemek obce pro deset nových domů. Pro rozvoj obce by to znamenalo řadu nových problémů. Radnice je připravená se proti rozhodnutí odvolat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.