Zabírají místa a ničí zeleň. Města se pustila do boje s dodávkami

Parkování ve větších městech je někdy opravu oříšek a situaci v poslední době často ještě komplikují špatně zaparkované dodávky. S těmi se roztrhl pytel zejména na sídlištích. 

Některým městům už došla trpělivost a dodávky už proto jen tak na ulici nezaparkují. Zřejmě nejdále šli v Havířově. Tam musí nově všechna vozidla, která mají v technickém průkazu označení N 1, tedy nákladní a jsou těžší než 2,2 tuny, od 18 do 6 hodin ráno parkovat pouze na vyhrazených parkovištích.

"Bohužel v poslední době evidujeme zvýšený počet dodávek, které nerespektují vodorovné dopravní značení a dochází ke zhoršení bezpečnosti a plynulosti provozu, kdy dochází k tomu, že ty dodávky parkují v průjezdních profilech komunikací, brání v průjezdu IZS," vysvětlila změnu vedoucí odboru komunálních služeb Iveta Grzonková.

Stěžují si i další

Stížnosti na špatné parkování dodávek zaznamenali také například ve Zlíně. "Občanům i místním částem se snažíme vyjít vstříc a vymyslet, jak parkování dodávek v takových lokalitách omezit. Bohužel se potýkáme s problémem, kam dodávky "vyčlenit". Pilotní projekt omezení parkování dodávek spustilo město Zlín v lokalitě Jižních Svahů," uvedla Barbora Cekotová z odboru dopravy magistrátu města Zlína pro TN.cz.

[chooze:article;value:544989]

​V některých ulicích tam sice dodávkám zakázali parkovat, ale jako náhrada jim bylo umožněno využít parkoviště v prostoru bývalého Torza na Jižních Svazích. "V jiných lokalitách však možnosti takového "odstavného" parkoviště nejsou, takže se snažíme vymyslet jiné varianty," řekla Cekotová. Město podle ní v současnosti pracuje na spuštění systému modrých zón, který by měl eliminovat větší počet vozidel ve vytížených lokalitách, včetně parkování dodávek. 

Problémy i v Praze a Brně

S problémem špatně parkujících dodávek se potýkají i městské části v Brně. Tam situaci řeší omezením vjezdu nebo parkováním pouze pro osobní vozidla do příslušné tonáže. "Situaci také pomáhá rezidentní parkování," sdělil tiskový mluvčí Brna Filip Poňuchálek redakci TN.cz. 

Situace je nicméně hodně odlišná v jednotlivých městských částech. Některé části dokonce již zvažují podobné řešení jako Havířov. "O této možnosti se uvažovalo v Novém Lískovci. Nicméně zatím nikde nebyla realizována," dodal mluvčí.

Že jde spíše o problém jednotlivých městských částí potvrzují i v Praze. "Regulace parkování dodávek je v Praze primárně záležitostí jednotlivých městských částí, které to mohou řešit již dle aktuálně platné legislativy, a to prostřednictvím osazení dopravního značení, kterým v požadovaných místech jejich parkování omezí," uvedl pro TN.cz Jan Studecký, který je poradcem náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti).

"Já osobně v tomto městské části rozhodně podporuji, jedná se ovšem o jejich odpovědnost, která je podložena jejich místní znalostí konkrétních lokalit," dodal Studecký, který má osobní zkušenost se situací na Praze 11. Městská část tam konkrétně vydala zákaz v ulici Křejpského, kde je po 20. hodině zakázáno parkování vozidel delších než 5 metrů.

Nejen dodávky, ale i SUV. V některých městech omezují i parkování vozidel SUV (2/24): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.