Připravujeme se na válku, oznámil bez vytáček Lukašenko

Běloruská armáda od úterý pořádá rozsáhlé vojenské cvičení. To se koná nedaleko města Grodno, které leží jen kousek od hranic s Polskem a Litvou a tím pádem i NATO. Lokalita je jen kousek od Suwalského koridoru, který patří mezi nejzranitelnější části alianční hranice.

Na cvičení, které trvá tři dny, se přijel podívat i běloruský diktátor Alexander Lukašenko. Ten při své návštěvě přišel i s tvrzením, že se Bělorusko připravuje na možnou válku, píše portál Ukrajinská pravda.

[chooze:article;value:549110]

Zároveň ale zdůraznil, že nechce, aby Bělorusko bylo agresorem. "Nevěřte nikomu, kdo říká, že chceme válčit. Nemusíme nikomu vyhrožovat, nechceme území nikoho jiného. S Boží pomocí si zvelebíme naši zemi," řekl Lukašenko.

Cvičení je zaměřené především na trénink důstojníků a příslušníků státní obrany. Při manévrech si mají procvičit obranu příhraničních regionů Běloruska. Zároveň mají vojáci nacvičovat postup při zavedení stanného práva, píše portál DW.

Bělorusko je blízkým spojencem Ruska a obě země společně často vyhrožují členským státům NATO. Vojenské cvičení poblíž hranic byla navíc zástěrka, kterou Rusko použilo krátce před začátkem invaze na Ukrajinu. Ruská vojska vyjela i z území Běloruska, kde armády obou zemí také údajně nacvičovaly.

Pokud zaútočíte, můžeme použít jaderné zbraně, vzkázal Lukašenko Polsku (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.