Evropa se blíží k válce, varují experti. NATO chystá až 300 tisíc vojáků

Hrozba války obchází Evropu a dnes už si žádný armádní stratég netroufne říct, že nás Rusko nechá na pokoji. Severoatlantická aliance se připravuje na nejhorší a opevňuje svoje východní křídlo. "Vracíme se zpátky k budování minových polí, ať už proti pěchotě nebo obrněncům, vracíme se zpátky k budování polního opevnění. To právě připravují pobaltské země," řekl vojenský analytik Milan Mikulecký.

Analytici varují, že podobná atmosféra vládla v Evropě před druhou světovou válkou, kdy Československo vystavělo 10 tisíc bunkrů. Dnes se změnila hrozba i místo. Na hranicích se budují elektronicky střežené ploty. Státy na východě se jimi chrání před snahou o destabilizaci regionu organizovaným přílivem uprchlíků. Na hranicích s Ruskem a Běloruskem jsou rozmístěné smíšené jednotky vojáků NATO.

[chooze:article;value:548853]

V případě ohrožení se do chystaných kasáren začnou stahovat vojáci z celé aliance. Rusko podle analytiků dokáže zastavit jen síla. Na hrozící eskalaci je připravené i Finsko, které se už v roce 1939 dokázalo úspěšně bránit sovětské přesile. Buduje stovky střelnic i pro civilisty.

Vzpomínky na Sověty jsou stále živé i v Polsku, které také zbrojí jako o život. Podle tamní generality zbývají Evropě dva až tři roky na přípravu. "Polsko bude mít více tanků a dělostřeleckých zbraní než armády Německa a Francie, Itálie a Velké Británie dohromady," upozornil bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

První linie naší obrany leží na Ukrajině. Dánsko poskytlo celé svoje dělostřelectvo a Francie posílá na pomoc stovky obrněných vozidel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.