Záhadná nemoc objasněna. Diplomaty měli ruští špioni zraňovat tajnou zbraní

Za podivnou nemocí zvanou havanský syndrom stojí ruské tajné služby. S tímto tvrzením přišel mezinárodní tým investigativních novinářů, kteří závěry svého vyšetřování uveřejnili na portálu Insider. Výsledky vyšetřování připomínají špionážní film.

Havanský syndrom se poprvé objevil v roce 2016 u zaměstnanců americké a kanadské ambasády v Havaně na Kubě. Několik lidí onemocnělo záhadnou nemocí, která se projevovala zvoněním v uších a kognitivními potížemi. Nemocní se špatně soustředili, měli problémy s pamětí, řešením problémů i všímáním si okolí.

Od té doby byl havanský syndrom a zejména jeho příčiny záhadou. Příznaky se objevily i v dalších částech světa. Americké diplomaty i špiony postihla záhadná nemoc v Rakousku, Číně, Gruzii, Austrálii, a dokonce i Spojené státy.

[chooze:article;value:548160]

​Podle závěrů vyšetřování investigativců může za tyto příznaky ruská rozvědka GRU, konkrétně jednotka 29155, která měla například stát i za výbuchem ve Vrběticích. Několik členů této jednotky podle vyšetřování například mělo být povýšeno za výrobu nesmrtící zbraně založené na zvuku.

Právě tuto zbraň měla GRU použít při útocích na své cíle, kterými byli většinou diplomaté, zaměstnanci ambasád nebo agenti amerických tajných služeb. Cílem útoků mělo být jejich přinejmenším dočasné zneškodnění. Celkem postihl havanský syndrom více než 100 lidí, píše portál Moscow Times.

Kreml už na tvrzení investigativních novinářů zareagoval. "Jakékoli tvrzení, které spojuje Rusko s havanským syndromem, není založené na pravdě. Není to nic nového, tisk o tom spekuluje už roky," prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Vysoký důstojník kradl data ministerstva obrany. Mohlo jít o ruského špiona (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.