V pětikoalici panují rozepře. Piráti i STAN chtějí kandidáta do Evropské komise

České zájmy v Evropské komisi hájí od roku 2014 Věra Jourová (ANO). Letos jí ale končí mandát a vláda hledá náhradu. Kandidáta na nového eurokomisaře by měli podle nepsané dohody navrhnout společně Piráti a Starostové. Tak si to představuje alespoň nejsilnější vládní strana ODS.

Jenže Starostové počítají s ústní dohodou, kterou měl jejich předseda Vít Rakušan s premiérem uzavřít. Podle té by měl Česko v Evropské komisi zastupovat pouze někdo z hnutí STAN, nikoli koalice PirSTAN.

"Pan premiér mě opakovaně ujistil, že ta dohoda platí, a já to beru, protože předpokládám, že pan premiér je člověk, který svoje dohody drží, i když nejsou napsané," doufá ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

[chooze:article;value:538432]

"Samozřejmě to neznamená žádný bianco šek, protože tu nominaci musí schválit vláda a musí k tomu být konsenzus v koalici," poznamenal europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

"Na rozdíl od Alexandra Vondry jsem u té dohody a podané ruky ODS a SPOLU byl. Pokud podaná ruka ODS neplatí, pak vědomě předávají tuto zemi populistům," pronesl bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Starostové by chtěli za eurokomisařku ekonomku Danuši Nerudovou. Piráti naopak navrhují současného europoslance Marcela Kolaju (Piráti). "Já jsem zastáncem toho, že by česká vláda mohla nominovat ve skutečnosti dvě osoby. Konec konců to je v Evropě celkem běžné," myslí si Kolaja.

I přes koaliční dohodu není vyloučené, že s vlastním návrhem na konec nepřijde i koalice SPOLU. V minulosti se mluvilo například o náměstkovi ministra financí a bývalém viceguvernérovi centrální banky Marku Morovi.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.