Nevídaná novela zákona: Malé větve budete moct sbírat jen s povolením

Dobrá zpráva je, že na borůvky a houby povolení nepotřebujete. Ale popadané větve si budete moci vzít jen se souhlasem vlastníka pozemku.

"Význam klestí pro biologickou hodnotu lesa a také pro živiny a zachování dostatku biomasy je naprosto výjimečný. A především v rekreačních oblastech často docházelo k tomu, že lidé vysbírali téměř veškeré klestí z lesa. Těmto případům chceme nově předejít," vysvětlil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Příkladem může být třeba okolí Máchova jezera, kde v lesích kolem vody už dnes nenajdete jedinou větvičku. Dalším důvodem je i to, že někteří lidé větve používali k výrobě štěpky, kterou pak prodávali.

[chooze:article;value:546811]

Obavy mají pořadatelé letních táborů nebo vodáci. "Co se stane, když majitel řekne: 'Hele, ale já si nepřeju, abyste si brali dřevo z mého lesa.' V tu chvíli končí tábor, protože tábor bez dřeva, bez lesa prostě není možný," zlobí se vedoucí skautského tábora Roland Kusebauch.

"Pro vodáky to bude znamenat to, že pravděpodobně si budou muset dřevo kupovat a nebudou si ho moct nasbírat v lese. Nebo budou muset mít souhlas vlastníka pozemku, což asi těžko budou shánět v momentě, kdy tady budou kempovat jednu noc," uvedl předseda vodáckého spolku Petr Krejbich.

"Zatím se jedná o neschválenou novelu zákona, takže něco předjímat je předčasné. Klest je každopádně komodita, se kterou se obchoduje," upozornila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

[chooze:article;value:534421]

"Ponechávání biomasy v porostech je vhodné a ten trend je takto nastavený. Zatím si nedokážu představit tu větší administraci s tím, že my budeme na každou žádost reagovat sepsáním nějaké smlouvy nebo povolení. To asi bude vlastníky dost zatěžovat," prohlásil ředitel Městských lesů Liberec Jiří Bliml.

Těžaři už se dnes na stromy nedívají jen jako na kmeny. Větve jsou další částí jejích příjmů. 

Novelu zákona teď budou projednávat poslanci a brzy se ukáže, kolik je mezi nimi skautů, vodáků a táborníků. "Je možné, že poslanci budou předkládat pozměňovací návrhy a ta konečná podoba novely může ještě doznat změn," dodal Bílý.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.