Změny času se jen tak nezbavíme. Neshodnou se státy EU ani čeští politici

Letní a zimní čas, nebo jen jeden z nich? A který? To je otázka, která rozděluje nejen českou společnost. Poslední střídání času mělo v Unii proběhnout v roce 2019. Kvůli koronavirové pandemii, válce na Ukrajině a především neschopnosti států se dohodnout na letním nebo zimním času ale rozhodnutí nepadlo.

"Znovu se k tomu Evropská komise, popř. Evropská rada, která to musí rozhodnout, to musí rozhodnout ministři evropských států, má vrátit na podzim roku 2024," řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

"Bohužel parlament dal jasné stanovisko, ale státy nejsou schopné se domluvit na jednotném času. Je shoda na tom, že chtějí mít jeden čas, ale polovina zemí chce zimní a druhá polovina letní," uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

[chooze:article;value:548604]

Například Dánsko a Finsko jsou pro zimní čas, Kypr a Portugalsko pro letní, a Řecko by střídání času dokonce zachovalo. Politická shoda není ale ani mezi českými kandidáty do europarlamentu.

"Mně osobně ten aktuální stav nevadí, ale pokud by došlo ke zrušení střídání, tak za předpokladu, že se všechny země EU budou schopny dohodnout," sdělil europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO).

"Mně je sympatické, že když se země Evropy nedohodly na letním nebo zimním čase, že se to nechalo tak, jak to je. Mně to takto vyhovuje," prohlásil poslanec a kandidát do europarlamentu Martin Exner (STAN).

"My na to nemáme jednotnou pozici, to je taková typická otázka, která by se měla rozhodovat v referendu," míní europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). "Střídání času je mi celkem lhostejné, ať rozhodne hlasování," dodal europoslanec Ivan David (SPD).

[chooze:article;value:543843]

"Neumím si představit, jestli se EU dokáže domluvit. Já osobně jsem pro nějaké sjednocení a klidně bych ten čas nestřídal," poznamenal kandidát koalice Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek.

"Dneska jsem pro zachování zimního času, ale nejvíc jsem pro variantu, aby se ty časy nestřídaly," poznamenal Zdechovský. 

"Je to v zásadě jedno, jestli zvolíme zimní nebo letní čas. Ekonomika je pružná a přizpůsobí se oběma variantám," vysvětlila ekonomka Markéta Šichtařová .

Na letní čas přejdeme v noci na neděli, to znamená, že ručičky posuneme ze dvou hodin na tři. Noc tak bude o hodinu kratší. Zpět na zimní čas se vrátíme v neděli 27. října.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.