Geneticky daná rakovina je vzácná. U Kate může i mít jiný původ, říká onkolog

Je zajímavé, že některé typy nádorů ustupují a jiných přibývá. "A sledujeme i regionální rozdíly. V posledních dvaceti třiceti letech narůstá celosvětově výskyt karcinomu slinivky břišní. V České republice tyto případy nejvíc přibývají na Plzeňsku, příčina není jasná. Může to být například nějaký lokální vliv životního prostředí, který se mohl změnit a my o něm nevíme," upozorňuje profesor Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, jenž je nyní ředitelem Ústavu biochemie a experimentální onkologie.

Již tři členové britské královské rodiny se léčí s onkologickým onemocněním. Může to mít nějakou společnou příčinu?

Dívat se na statistiku onkologických onemocnění v královských rodinách – zrovna na toto asi žádné tabulky nejsou. Genetické souvislosti mohou odhalit genetická vyšetření přímých příbuzných.

[chooze:article;value:544423]

Členové královské rodiny hodně cestují, jsou pod neustálým dohledem veřejnosti i médií. S tím může souviset i stres. Jaký má zrovna ten vliv?

Zrovna toto se měří velmi složitě. Stres prožíváme subjektivně a každý jinak. To, co pro někoho stres je, pro jiného být nemusí. A dá se to prokázat jen velmi obtížně. Rozhodně však nejde o nějakou dominantní příčinu nádorových onemocnění.

Počty onkologicky nemocných ale přibývají.

Souvisí to ale hlavně s tím, že stárne populace a nádorová onemocnění jsou z velké části onemocněními vyššího věku. Uplatní se totiž souběh celé řady vlivů. Ty dělíme na genetické a exogenní. S vyšším věkem například ztrácíme schopnost opravovat genetické chyby. I proto těch nádorů přibývá. Díky různým preventivním programům také problémy zjišťujeme dříve.

Pokud zůstaneme u britského dvora, tak princezně Kate bylo v lednu teprve 42 let…

Zdravotní kartu královské rodiny samozřejmě neznám. Ale existuje řada nádorových onemocnění, která přicházejí i v mladším věku a ta zpravidla souvisejí s vrozenou genetickou dispozicí. V celkovém počtu nemocných ale znamenají menšinu. U pacientů a jejich pokrevních příbuzných se potom dělá genetické vyšetření. Ale i v mladém věku se může projevit takzvaná sporadická, nedědičná rakovina.

[chooze:article;value:544068]

Nejen v Česku mnoho lidí zprávy o britské královské rodině bedlivě sleduje. Pokud se nyní mluví o rakovině u britského dvora, možná se i u nás lidé začnou více zamýšlet, jestli mohou sami nějak přispět, aby se sami onkologickým onemocněním vyvarovali, a začnou měnit své návyky hned o nadcházejících Velikonocích.

Velké riziko rozhodně představuje kouření a problematický je také alkohol. A existuje i celá řada doporučení například o úpravě jídel. Nebezpečný je například přepálený tuk při grilování. Vždy však záleží i na míře a rozsahu. Všichni víme, že existuje řada screeningových programů, jako je vyšetření tlustého střeva, prsu, plic a děložního čípku. Je dobré být pozorný ke kožním změnám – rozvoji melanomu. Proto je dobré na ty problémy přicházet včas, na což některé iniciativy upozorňují.

Jak je to s životním stylem?

Měli bychom se vyvarovat nadváhy a mít přiměřený pohyb. Jsou to zdánlivě nicotné věci, ale mají zásadní význam, i když genetické dispozice neovlivní. U nich je efekt preventivních opatření minimální a je důležité pacienta pravidelně sledovat. Za svůj život se ale člověk může také setkat s více nádory. K těm věcem je dobré nahlížet se zdravým rozumem a účastnit se například různých screeningových programů a vše včas konzultovat s lékaři.

Jaký je poměr geneticky podmíněných nádorů vůči těm ostatním?

Jde spíše o jednotky procent z celkového počtu těch případů.

[chooze:article;value:545249]

Jak velkým rizikem je znečištění životního prostředí? I vědci už upozorňují, že například mikroplasty nám kolují tělem krvi…

Ano. To celosvětové znečištění už je možné pozorovat i v tukových tkáních tučňáků. Ty vlivy ještě nebyly zcela vyzkoumány. Programy na zlepšení životního prostředí jsou nezbytné. Stačí si vzpomenout, jak vypadaly severočeské lesy, když jsme ještě neměli žádné odsíření. Životní prostředí samozřejmě vliv má, ale přesto vidíme, že se v moderní společnost i díky zabezpečení zdravotním systémem dožíváme vyššího věku.

Nejen v Evropě je ale znečištění životního prostředí enormní.

Pohledem vlivu na onkologická onemocnění přesto nepředstavuje ten největší problém například ve srovnání s tím, pokud kouříme. Prokazatelně karcinogenní je také alkohol. A vedou se odborné diskuze, jaká dávka je ještě bezpečná.

A jak to tedy s tím alkoholem je?

Současné vědecké studie uvádějí, že neexistuje žádná bezpečná dávka a alkohol riziko představuje. Mimo jiné záleží na tom, v jaké podobě je ten alkohol a s jakými je spojen látkami. Jiná kompozice je ve víně, jiná v pivě. Ale sečteno a podtrženo, pití alkoholu rozhodně znamená riziko vzniku nádoru.

[chooze:article;value:548077]

Liší se nějak počty nádorů podle toho, kde žijeme?

Je zajímavé, že některé typy nádorů ustupují a jiných přibývá. A sledujeme i regionální rozdíly. V posledních dvaceti třiceti letech narůstá celosvětově výskyt karcinomu slinivky břišní. V České republice tyto případy nejvíc přibývají na Plzeňsku, příčina není jasná. Může to být například nějaký lokální vliv životního prostředí, který se mohl změnit a my o něm nevíme.

Nádorová onemocnění jsou také jednou z nejčastějších příčin úmrtí.

Ani pro toto není zcela jednoduchý klíč. V rozvinuté společnosti se ale dokážeme vyrovnat s infekčními onemocněními, protože máme antibiotika i například s problematikou tuberkulózy a zvládáme také léčbu kardiovaskulárních onemocnění, a tak nás na konci čeká rakovina. 

Jakou roli v tom boji s onkologickými onemocněními může mít očkování? Už existuje například vakcína proti karcinomu plic.

Koncept vakcinace, který známe z infekčních onemocnění, teď přenášíme i do onkologie. V zásadě může být preventivní, nebo léčebný. Ale také očkování proti některým infekčním nemocem jako žloutenka či infekce lidským papilomavirem rovněž patří k prevenci proti nádorovým onemocněním. Vznikají totiž na podkladu těchto nemocí. I v samotné onkologii se pracuje na vývoji vakcín, které by nádorová onemocnění léčily. Výzkum ale úspěšně pokročil i v případě dalších forem léčby.

Eurokomisaři chtějí bojovat proti rakovině. Členské státy vyzvou k očkování (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.