Očekává se mimořádná sezóna bouří v Atlantiku. Ovlivnit může i počasí v Česku

Sezóna hurikánů začíná 1. června a trvá do konce listopadu. Podle odborníků by se však první bouře nad Atlantikem mohla utvořit ještě před začátkem tohoto období, píše portál AccuWeather. "Očekává se, že letošní sezóna bude v roce 2024 výrazně převyšovat historicky průměrný počet tropických bouří a hurikánů," uvedl meteorolog Alex DaSilva.

Meteorologové zároveň předpovídají, že by situace měla být v letošním roce daleko horší než loni. Důvodem je oteplování oceánů. "Teploty jsou aktuálně výrazně nad historickým průměrem ve velké části Atlantiku. Ty, které jsme zaznamenali v březnu, byly dokonce vyšší než přes sezónami v březnu v roce 2005 a 2020," vysvětlil DaSilva.

[chooze:article;value:544394]

Vliv může mít navíc La Niña. Čím dřív dorazí, tím aktivnější bude dle odborníků hurikánová sezóna. Meteorologický jev totiž s sebou nepřináší tak silné větry, které by přispěly k tomu, aby bouře alespoň zeslábly.

Experti z AccuWeather v letošním roce očekávají kolem 20 až 25 bouří, které se proženou přes Atlantik, včetně osmi až 12 hurikánů. "Existuje 10- až 15% šance, že letos bude pojmenováno 30 nebo více bouří," myslí si DaSilva.

Vzhledem k vysokému odhadovanému počtu by se mohlo stát, že expertům dojdou jména pro tropické bouře a hurikány. V minulosti se používala řecká abeceda, toto pravidlo však změnila Světová meteorologická organizace (WMO) v roce 2021.

"Po rekordní sezóně 2020 se však odborníci rozhodli ukončit používání řecké abecedy a místo toho se vytvořily dva seznamy doplňkových názvů tropických cyklónů, jeden pro Atlantik a další pro Pacifik," vysvětlila WMO.

Počasí v Evropě

Vliv mohou mít hurikány a tropické bouře také na počasí v Evropě, a to včetně té střední. "Pokud se dostanou nad starý kontinent, tak to jsou exhurikány v podobě tlakové níže," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:544529]

"Mohou přinést větrný charakter počasí. Přejít přes naše území může i frontální systém, který bude mít na svědomí déšť a přeháňky. Není však vyloučený ani opačný charakter, kdy budou výrazně narůstat teploty vzduchu," popsala Honsová.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.