Alergici dostanou v příštích hodinách zabrat. Místy bude situace i mimořádná

Velikonoční víkend bude ve znamení slunečného a teplého počasí. Rtuti teploměrů budou podle meteorologů šplhat až ke 23 °C. Pořádně zabrat však dostanou alergici. V plném květu je totiž řada pylových alergenů.

Už brzy navíc začnou růst také trávy. "Kvete to v nižších polohách a začne to bujet také v těch středních a vyšších," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:548388]

Následující měsíce si tak lidé s alergiemi příliš neodpočinou. Letošní pylová sezóna navíc kvůli teplému počasí odstartovala opravdu poměrně brzy. Nejhorší situace bývá přitom podle odborníků v květnu.

ČHMÚ pravidelně aktualizuje pylový semafor. Ten ukazuje, ve kterých oblastech České republiky bude situace nejhorší. A vyhlídky na víkend nejsou pro alergiky tedy vůbec příznivé.

Sobota

V sobotu téměř celé Česko zasáhne pylová pokrývka. Na většině území bude míra ohrožení vysoká, místy střední. V některých oblastech na Jindřichohradecku, Nymbursku, Královéhradecku či Rychnovsku ale bude situace dokonce i mimořádná.

Neděle

Podobná situace pak bude panovat i v neděli. Prakticky pro celou republiku platí podle meteorologů střední nebo vysoká míra ohrožení. Na mimořádnou zátěž by se měli pak připravit lidé na Karvinsku či Frýdeckomístecku.

Výkyvy teplot matou i včely. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.