Zemřel skladatel Deák. Stvořil hudbu k pohádkám, které české děti milovaly

Legendární maďarský skladatel zemřel už 12. února, píše portál Index. O jeho smrti ale tehdy informovala jen tamní média. Deák zemřel v Budapešti ve věku úctyhodných 95 let.

Jak připomíná web Turkmenportal, Deák složil hudbu pro více než 120 kreslených pořadů, ale i pro balet a další televizní pořady. Celosvětově se proslavil instrumentální skladbou Vodní lyže, kterou v roce 1968 nahrál s maďarským tanečním orchestrem. Melodie se o rok později stala úvodní znělkou sovětského animovaného seriálu Jen počkej, zajíci!

Hudbu složil například i k původnímu maďarskému seriálu o rodině Smolíkových, který vznikl ve třech pokračováních, a to Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy (1969), Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka (1973) a Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy (1978).

[chooze:article;value:548503]

Deák se narodil v roce 1928 a už v mládí se naučil hrát na klavír. Během studií na vysoké škole se jako samouk naučil hrát také na trumpetu. Mezi lety 1959 až 1964 působil v Maďarském rozhlasovém tanečním orchestru.

Od konce 60. let vyučoval jazzovou hudbu a je označován za jednoho z průkopníků jazzové výchovy v Maďarsku. V roce 2007 obdržel cenu Könnyůzenei za celoživotní tvůrčí dílo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.