Přes Česko se řítí hned dvě studené fronty. Hrozí bouřky a silný vítr

Přestože to o víkendu má už v Česku vypadat jako v létě a podle meteorologů budou teploty šplhat dokonce až k 23 °C, ve čtvrtek bude počasí ještě pořádně divoké.

"Dnes nás čeká rozmanité počasí, o které se postarají dvě studené fronty. Jedna právě přechází k severovýchodu a další dorazí od západu odpoledne," informoval ráno na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:548388]

Vytáhnout budeme muset dokonce i deštníky. "Na frontách je a bude až zataženo, s přeháňkami, ojediněle i bouřky. Mezi frontami bude slunečno a večer od západu za druhou studenou frontou vyjasňování," popsali meteorologové.

Odpoledne se budou teploty pohybovat mezi 12 až 17 °C, na západě pouze okolo 10 °C. Počítat navíc musíme i se silným větrem na jihovýchodě území.

Výstraha

ČHMÚ dokonce vydal výstrahu před silným větrem. Ta platí od středečních 13:00 do 17:00 pro Prahu, Ústecký a Liberecký kraj a část Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje. Tam může vítr místy dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Od 17:00 do 22:00 pak platí varování také pro část Pardubického, Jihomoravského, Zlínského kraje a Vysočiny a celý Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Místy mohou nárazy větru dosahovat až 80 kilometrů za hodinu.

Varování:

Hasiči měli napilno

Silný vítr potrápil Českou republiku už v úterý a ve středu. Pořádně napilno tak měli hasiči. "V průběhu středy jsme zasahovali na Vysočině u více než sedmi desítek událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace. Nejvíce zásahů měli hasiči na Pelhřimovsku," uvedli hasiči z tohoto kraje.

https://twitter.com/HzsKVY/status/1773240668942479400?s=20

Na Trutnovsku a Rychnovsku hasiči řešili kolem desítky událostí. Zpravidla šlo o polámané stromy, které museli odklízet ze silnic. "Při událostech nedošlo ke zranění, následovalo vždy rychlé odklizení a zprůjezdnění komunikace," sdělili na X královéhradečtí hasiči.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Podívejte se na rozhovor s meteoroložkou (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.