Úřad varuje před přeplatkem důchodu. O tisících může rozhodnout jediný den

Úmrtím zaniká nárok na důchod. Pokud se jen o jediný den důchodce své penze nedočkal, nárok na ni zaniká. Pozůstalí tak částku musí vrátit, varovala ČSSZ v tiskové zprávě.

Údaje o úmrtí ČSSZ sdělují úřady, které spravují matriky. Dostávají se k nim do 14 dnů. V tu chvíli zastaví správa vyplácení důchodu. 

Může se tak stát, že penze přijde dříve, než se ČSSZ o smrti dozví. "Tato převzatá, avšak nenáležející výplata důchodu je tzv. přeplatkem. To platí pro důchody vyplácené v hotovosti i na účet zemřelého důchodce, včetně zasílání na účet manžela/manželky nebo jiného příjemce," uvedl úřad. Banky žádá o navrácení přeplatku.

[chooze:article;value:544706]

Může ale nastat situace, kdy na bankovním účtu není dost peněz na vrácení přeplatku. Poté je musí vrátit člověk, který má právo s financemi zesnulého nakládat. Pokud takový člověk není určený, musí je vrátit manžel či manželka, dále děti a rodiče. Jinak se dluh zapíše jako součást dědictví. Peníze musí vracet i manžel či manželka, na jejichž účet se důchod vyplácel.

O tom, jestli má důchodce na penzi nárok, může rozhodnout i jediný den. "Například pokud je důchod vyplácen ke dni 10. 2. a důchodce zemře 10. 2., má na jeho výplatu nárok. Pokud zemře 9. 2., na výplatu nárok nemá. ČSSZ se o úmrtí může dozvědět až poté, co byl důchod poukázán. V tomto případě se jedná o přeplatek a ČSSZ požaduje jeho navrácení," popsal úřad.

Pokud je důchod vyplácen někomu, kdo důchodce zastupuje, musí úmrtí tento člověk oznámit do osmi dnů. "Vzhledem k tomu, že zapracování jakékoliv změny do systému je otázkou zpravidla několika dní, oznámit úmrtí blízkého všem klientům doporučujeme. Vyhnou se tak případným nepříjemnostem s vracením přeplatku," vzkázal úřad.

[chooze:article;value:544226]

Nedoplatek důchodu

Zároveň se může naopak stát, že vznikne nedoplatek. Důchodce třeba kvůli tomu, že byl v nemocnici, nepřevezme důchod. Ty dostávají manžel či manželka. Pokud nikdo takový není, získají penzi potomci. Jinak se částka stane součástí dědictví.

"V případě úmrtí klienta v době po podání žádosti o důchod, ale před pravomocným rozhodnutím o přiznání jeho důchodu vstupují (opět postupně) manžel/ka a vlastní nebo osvojené děti do řízení a nabývají nárok na tzv. doplatek důchodu. Neexistuje-li žádná z těchto osob, ČSSZ řízení dokončí a doplatek poukáže oprávněnému dědici," vysvětlil úřad.

Další variantou je úmrtí člověka, na jehož účet si důchodce nechává penzi přeposlat. V takovém případě dostane výzvu, po které má povinnost do 30 dnů oznámit nový způsob výplaty. Pokud nereaguje, přestává se vyplácet na důchod a začne se mu posílat hotovostí Českou poštou.

[chooze:article;value:544172]

"Z praktických důvodů je vhodné ČSSZ informovat, a to telefonicky prostřednictvím OSSZ v místě bydliště zemřelého (nebo pozůstalých) či call centra pro důchodové pojištění na tel. čísle 800 050 248, kde pozůstalým poskytneme také odborné rady s ohledem na konkrétní okolnosti (např. jak řešit přeplatky či nedoplatky),ů vyzvala ČSSZ.

Informovat o úmrtí blízkého můžete také elektronicky, a to přes e-podatelnu posta@cssz.cz nebo datovou schránku 49kaiq3

Jurečka oznámil, kdo bude mít nárok na předčasný důchod. 330 tisíc lidí má smůlu (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.