Skupina měla vylákat z lidí stovky milionů. Policie obvinila 13 lidí

Policisté obvinili členy skupiny, která měla v rámci 18 navzájem spolupracujících společností zastřešených pod názvem FAMFIN vylákat z lidí stovky milionů. 

"Trestní stíhání osob je vedeno pro pokračující zvlášť závažný zločin 'podvod' spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny a zvlášť závažný zločin 'účast na organizované zločinecké skupině'. Čtyři z těchto obviněných osob jsou v souvislosti s činností skupiny společností RAMFIN již trestně stíhány od roku 2022," informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Na veřejnosti se společnosti měly prezentovat jako nezávislá investiční skupina, která dokáže výhodněji zhodnocovat vklady, minimalizovat rizika a maximalizovat zisky.  

[chooze:article;value:547638]

"Společnosti však dle našich závěrů výraznější zhodnocování vkladů neprováděly ani nevykazovaly žádnou investiční činnost. Získané finanční prostředky měly být naopak využívány ve prospěch osob podílejících se na řízení, chodu a činnosti skupiny společností, případně také dále půjčovány dalším subjektům, kdy tímto způsobem měly být z majetku příslušných společností vyvedeny," vysvětlil Ibehej. Takto obvinění podle kriminalistů postupovali dlouhodobě, systematicky a organizovaně.

Společnosti navíc podle NCOZ neměly povolení od České národní banky. "Obviněné osoby měly více než 1 200 poškozených (zejména vyššího věku) způsobit škodu převyšující 340 milionů korun. Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouc," uvedl Ibehej. V případě odsouzení hrozí členům skupiny až 13 let vězení.

Podvodníci se vydávají za finanční úřad. Slibují přeplatky, pak vybílí účty (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.