Na Vysočině se rozmnožili bobři. Tamní radnice proto musela kácet stromy

Asi už je nebaví, jak jim turisté chodí až do obýváku, a tak bobři od Zelené hory zakročili. K večeři si začali dávat stromy hned u tamní naučné stezky, kterou radnice musela kvůli bezpečnosti dokonce uzavřít.

"Na stezce se nacházejí stromy poškozené bobrem evropským, a tak jsme stezku v odpoledních hodinách uzavřeli," vysvětlila rozhodnutí radnice ve Žďáru nad Sázavou její mluvčí Blanka Sobolová. Až teprve po pokácení nebezpečných stromů tam zase mohli vyrazit turisté.

Bobři pracují hlavně v noci a rozhodně to nejsou žádní troškaři. Překousali i mohutné stromy. Radnice tam z toho důvodu hodlá dělat častější kontroly. "Dřeviny jsme rychle odstranili," uvedla Sobolová.

[chooze:article;value:548303]

S bobrem před týdnem bojovali i plynaři na Plzeňsku. Když pod mokřadem potřebovali vyměnit staré potrubí za nové, proti byl tamní bobr. Upouštění vody se mu nelíbilo a hráz, kterou mu plynaři přes den rozbořili, v noci postavil znovu.

"Bylo to takové dost úsměvné," svěřila se Veronika Vařeková, která pracuje jako stavební technik. "Osobně jsem nečekala, že je bobr tak rychlý a že by tu hráz takhle rychle postavil," dodala s úsměvem.

Souboj o bobří hráz nakonec skončil remízou. Plynaři napodruhé upuštění vody i výměnu potrubí stihli během jediného dne a bobr si tam znovu může dál nerušeně žít.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.