Hygienici kontrolují zákaz prodeje HHC. Zkoumali kamenné obchody i automaty

Nebezpečná látka HHC je na seznamu zakázaných látek od 6. března. Hygienici na Vysočině už mají za sebou první sérii kontrol ohledně zakázané látky HHC. Posvítili si na výrobce, distributory, ale i prodejní automaty nebo internetový prodej.

"Provedli jsme 179 kontrol a nebyla shledána žádná pochybení. Zaměřili jsme se kontroly kosmetických přípravků a výrobků souvisejících s tabákovými výrobky, jestli neobsahují zakázanou látku HHC," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Vysočina Jana Böhmová.

[chooze:article;value:547290]

Problémem bylo, že hlavně v automatech byly tyto výrobky snadno dostupné pro děti a ty se v několika případech předávkovaly a skončily v nemocnicích. Kdo by zákaz prodeje porušil, tomu teď může hrozit i několikaleté vězení. "U těchto cannabioidů budeme postupovat podobně jako u již známého THC s ohledem na to, že mají podobné účinky a podobnou škodlivost," vysvětlil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Odborníci se ale bojí, že výrobci budou zákaz obcházet a na trh se dostanou látky s podobnými účinky. V Česku už je legálně k dostání třeba látka HHC-P, která může být až třicetkrát silnější než marihuana.

Produkty s klasickým HHC by se znovu mohly začít prodávat na začátku příštího roku po novelizaci zákona o psychotropních látkách. Ale už by to mělo být v přesně dané a kontrolované síti k tomu určených obchodů, v jasně označených obalech a hlavně už jen lidem nad 18 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.