Chrudim zaplavili potkani, je jich až 100 tisíc. Město povolalo deratizátory

Ve městě loni snad nebyl člověk, který by se s tímto zvířetem nesetkal. Jeden potkan se snažil dostat do okna, ale ve škvíře uhynul. "Kolikrát jsem viděla, jak malé děti seděly, hrály si s nimi, a dokonce za nimi běhaly," popisovala obyvatelka Chrudimi.

Město proto loni přistoupilo k mimořádné deratizaci. "Na jednoho občana připadají čtyři potkani, pokud máme v Chrudimi 25 tisíc obyvatel, tak by v Chrudimi mělo běžně žít 100 tisíc potkanů," počítal starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

[chooze:article;value:476752]

​Deratizace skončila v listopadu, jenže potkani se nečekaně objevili znovu a nejhorší situace je teď v ulicích Na Šancích, Hradištní a Na Větrníku. "Potkan dokáže mít ve vrhu až šest mladých a vrhů je za rok šest," upozornil deratizátor Michal Zavadil.

Město proto spustilo další mimořádnou deratizaci na ploše 50 tisíc metrů čtverečních. Potrvá pět týdnů a ošetřená místa budou označená vlaječkou.

K přemnožení potkanů přispěla teplá zima, která škůdcům vyhovuje. A také samotní lidé. Vyhazují totiž do kontejnerů velké množství jídla. Lidé si neuvědomují, že když na ulici krmí toulavé kočky nebo třeba suchým rohlíkem ptáčky, živí vedle toho i hlodavce. Radnice proto vyzvala obyvatele, aby to přestali dělat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.