Česko čeká teplotní paradox. Rozdíl bude enormní, neurčí ho ale teploměr

Středa má být podle předpovědi meteorologů velmi teplým dnem. "Dnešní den doprovodí hlavně v Čechách vysoké teploty, které mohou odpoledne výjimečně překračovat i 20 °C," informoval Český hydrometeorologický ústav na sociální síti X.

Na Moravě však bude odpoledne výrazně snižovat pocitovou teplotu nepříjemný jihovýchodní vítr. "Na Moravě ji bude hodně snižovat silnější vítr, pocitově tam bude často pod 10 °C, i když teploměr ukáže o něco více," prozradili meteorologové. Jak výrazně může vítr snížit pocitovou teplotu, dokazuje mapa ČHMÚ, na které je vidět výrazný rozdíl mezi západní a východní částí Česka. 

Nejtepleji bude tím pádem na západě Čech, a to i díky slabšímu větru. "Naopak v Čechách, kde bude všeobecně tepleji a k tomu bude foukat i slabší vítr, tak bude pocitová teplota ve srovnání Moravou často až o deset stupňů vyšší, platí to hlavně pro západní polovinu Čech," upozornili na očekávané rozdíly pocitové teploty.

Pocitovou teploty navíc bude na Moravě i nedostatek sluníčka, které nemá svítit na celém území. Příliš si ho dnes ale neužijí ani lidé na severovýchodě Čech. 

Ve čtvrtek pak přes naše území přejde studená fronta. Přinese ale jen krátké ochlazení a na Velikonoce bude opět teplo. Padat by podle meteorologů mohly i teplotní rekordy. "Na Velikonoce se ale vrátí velmi teplé počasí, příliv teplého vzduchu od jihozápadu přinese až rekordně vysoké odpolední teploty," prozradil hydrometeorologický ústav.

[chooze:article;value:548166]

O víkendu a na Velikonoční pondělí se tak můžeme těšit na velmi příjemné jarní počasí. "V sobotu, neděli i v pondělí budou nejvyšší teploty většinou v rozmezí 17 až 23 °C," uzavřeli meteorologové.

Od úterního rána do středečního večera také meteorologové vyhlásili výstrahu před silným větrem. Ten už od úterý zaměstnává hasiče po celé republice, kteří vyjíždějí zejména k popadaným stromům. Jen v úterý zasahovali u více než 100 událostí

Přichází extrémní změna počasí. Teploty už nebudou připomínat jaro:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.