České děti mají zoufale málo pohybu. Výuka se má přesunout ze tříd ven

Podle odborníků je nedostatek pohybu u dětí stále větším problémem. "Ta situace je čím dál horší. Vstoupil do toho covid, který samozřejmě ještě umenšil rozsah pohybových aktivit. Tak se to celé zkomplikovalo," uvedl státní tajemník ministerstva školství Ondřej Andrys.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ve středu oficiálně přišel s plánem, jak situaci začít zlepšovat. Děti by měly například chodit do školy, pokud to jde, pěšky.

[chooze:article;value:546810]

"Tam, kde jsou pro to podmínky, samozřejmě, na kole, na koloběžce. Chceme aktivní organizované přestávky, potom také pohybové aktivity v běžných hodinách. Máme celé metodiky na to, jak se učit zlomky nebo slovní druhy s využitím pohybu," dodal Andrys.

Podle školní inspekce by se také mělo co možná nejvíce předmětů vyučovat jinde než ve třídě. "Terénní výuka, protože řada těch předmětů lze vyučovat i venku, a to nejen venku, ale při aktivním pohybu, při procházkách. Cizí jazyky můžeme vyučovat ve městě, přírodovědné předměty v přírodě," vyjmenoval ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Plán je prý vymyšlený tak, aby školy neměly s jeho zavedením téměř žádné dodatečné náklady. V praxi by mohly změny začít platit nejpozději po letních prázdninách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.