Tisíce dětí jsou v exekucích. Situace se lepší, tvrdí advokátka

641 tisíc, tolik lidí bylo v Česku k 1. březnu 2024 podle dat České exekutorské komory v exekuci. "Tam je třeba zdůraznit, že tou exekucí je fakticky dotčeno asi cca 1,5 milionu lidí, protože je nutné započítat i děti a partnery, kteří žijí ve společné domácnosti a fakticky na ně ty exekuce dopadají," upozornila advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová.

Celkově ale exekucí ubývá. Pokles v posledních letech byl prý způsobený akcemi, jako je Milostivé léto nebo zastavování bagatelních nebo dlouhodobě bezvýsledných exekucí.

"Můžeme být optimističtí v tom směru, že ty nové dluhy, které vznikají, vznikají za daleko férovějších podmínek. Už nedochází k takovým astronomickým nárůstům, například příslušenství či nákladů řízení a tak dále," uvedla advokátka.

[chooze:article;value:539923]

Hlavními důvody, proč Češi končí v exekuci, jsou půjčky, dluhy ze zdravotního pojištění, z běžného pojištění nebo z nezaplacených faktur například mobilním operátorům. Podle právníků ale velmi často vznikají dluhy i u dětí.

"Toto bylo bohužel dáno nešťastným nastavením toho systému, kdy historicky ty dluhy vznikaly tak, že rodiče nezaplatili za děti nějaký dluh a soudy rozhodly, že ten dluh mají zaplatit děti, tam bylo velice nešťastné, že v tom řízení zastupovali děti rodiče a nebyli schopni zájmy řádně hájit a soudy potom rozhodly, že to má zaplatit to dítě," sdělila Dolejšová Kabelová.

To už by se ale dít nemělo. Díky novele zákona dnes platí, že děti odpovídají za dluhy pouze z majetku, který nabyly do 18 let. To ovšem vyžaduje takzvanou aktivní obranu, po dovršení 18 let věku musí dlužník podat návrh na zastavení exekuce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.