Problém s černým kašlem graduje. Lidé se chtěli naočkovat, vakcíny ale došly

"Náš pan ministr pořád říkal, jak je vakcín proti černému kašli dostatek. Můj praktický lékař je objednával minulý týden a zdá se, že jich už dostatek není," tvrdí divák TV Nova, jenž si nepřál uvést své jméno a nebyl jediný, kdo se na redakci obrátil.

"Byl sem objednán u své praktické lékařky na očkování kombinovanou vakcínou za 1 200 Kč. V pondělí to zrušili, vakcíny už prý nejsou," informuje další muž.

[chooze:article;value:547704]

​"Vakcín je dostatek a jsou vhodné i pro těhotné," stálo přitom v tiskové zprávě resortu zdravotnictví ze 14. března. Jenže situace kolem šíření černého kašle se nevyvíjí dobře. Státní zdravotní ústav v neděli evidoval celkem 4 253 nakažených od začátku roku. Zároveň s tím pochopitelně roste i počet těch, kteří se chtějí nechat naočkovat.

Povinně se v Česku na černý kašel očkují v rámci hexavakcíny novorozenci. Přeočkování je na řadě někdy mezi desátým a jedenáctým rokem a v obou případech je to bezplatné. Vakcinace u dospělých je placená, očkovací látky proto zdravotníkům dodávají komerční subjekty na základě standardní obchodní objednávky.

[chooze:article;value:547668]

​Přesto jim ministerstvo zdravotnictví podle mluvčího Ondřeje Jakoba se zajištěním očkovacích látek pomáhá. "Jejich nedostatek je teď celosvětovým problémem, vlna nákazy kromě nás ohrožuje i další evropské země. Když někteří praktičtí lékaři nechtějí očkovat, tak by měl mít každý možnost jít do očkovacího centra třeba v nemocnici," vysvětluje Jakob.

Čtenář TN.cz, kterému praktický lékař zrušil očkování, nicméně podotkl, že volal do očkovacího centra v Liberci a tam mu měli sdělit, že vakcíny proti černému kašli nemají. Nové dávky by ale podle ministerstva měly brzy dorazit. 

"V posledních dnech šlo do distribuce 30 tisíc vakcín. Jen 10 tisíc jich přišlo z Velké Británie. Další – dvacetitisícová – dodávka, tentokrát z Kanady, by měla přijít v půlce příštího měsíce. Klíčové ale zůstává, že jsme zajistili dostatek očkovací látky pro děti," dodává mluvčí ministerstva zdravotnictví a naráží tím na skutečnost, že nejvíce ohrožené jsou závažnějším průběhem černého kašle malé děti.  

Uprchlíci za černý kašel nemohou. Projevují se proticovidová opatření, říká Válek (17/3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.