Pozadí teroru v Moskvě je tajemné. Šíří se šílené konspirační teorie

Páteční teroristický útok v moskevské koncertní síni si vyžádal přes 130 životů. Dalších asi 150 lidí bylo zraněno. Ruský soud již obvinil čtyři muže, kteří měli útok spáchat.

K masakru se přihlásila odnož Islámského státu a později zveřejnila i video. I tak se ale ve vyjádření světových státníků, médiích i na sociálních sítích šíří více či méně realistické teorie o tom, kdo za něj může.

Moskva ukazuje na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém sobotním prohlášení naznačoval spojení útoku s Ukrajinou a podle něj útočníci směřovali do okupované země. "Na základě předběžných informací pro ně ukrajinská strana připravila okno pro překročení hranice," řekl Putin podle BBC.

[chooze:article;value:547839]

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podíl Ukrajiny na útoku důrazně odmítl. "Putin a jeho hrdlořezové se jen snaží svalit vinu na někoho jiného," citoval deník Kyiv Independent z jeho sobotního projevu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dokonce zašla v obviňování Ukrajiny ještě dál a do své argumentace zahrnula i Spojené státy. Podle agentury TASS řekla, že se USA snaží smazat vinu Ukrajiny tím, že mluví o ISIS. "Otázka pro Bílý dům: 'Jste si jistí, že to byl ISIS, nezměníte později názor?'" řekla.

Podle ruského, v Lotyšsku sídlícího, opozičního média Meduza dokonce Putinův režim nařídil médiím, aby zdůrazňovala možné napojení na Ukrajinu. Měl to říct jeden z pracovníků státních médií.

Na ruská obvinění ukrajinský prezident reagoval také vlastní protiteorií o možném autorství útoku. Řekl, že útok mohly naplánovat ruské úřady, aby podpořily Putinovu moc a budoucí mobilizaci.

[chooze:article;value:547772]

Tato teorie je usazována do kontextu bombových útoků na panelové domy v roce 1999, při kterých zahynulo přes 300 lidí a měli za nimi stát čečenští teroristi. U těch se také spekulovalo o jejich zkonstruování ruskými úřady za účelem podpory války v Čečensku.

Mosad, CIA nebo britská MI6

Řada spekulací rozebírá možné spojení útoku se Západem, zejména USA. Pocházejí z Ruska, ale i západních zemí, jak popsal The Spectator. "Jestli se zjistí, že Bidenova administrativa byla do útoku zapojena, nastane válečný stav mezi supervelmocemi," napsal například na síti X britský poslanec George Galloway.

Indická verze ruského webu Sputnik zachází v konspiraci ještě dále. Údajný bývalý důstojník americké armády Scott Bennett podle něj uvedl, že na přípravě útoku se měla podíle CIA i britská MI6 a izraelský Mosad.

[chooze:article;value:547610]

Zejména na sociálních sítích se objevilo mnoho názorů, které s útokem Izrael spojují. Řada uživatelů blízkovýchodní zemi obviňuje z řízení ISIS za účelem diskreditace muslimů.

Konspirační teorie o spojení ISIS s Izraelem podle deníku The Jerusalem Post dostala do potíží muslimského izraelského zákonodárce Ahmada Tíbího. Ten na síti X "olajkoval" příspěvek, ve kterém se psalo, že ISIS ve skutečnost řídí izraelská rozvědka.

Podle bezpečnostního experta Milana Mikuleckého je možné vyloučit to, že by za útokem stála CIA, Ukrajina nebo Izrael. "Tento útok by nepřinesl USA, Ukrajině ani Izraeli vůbec nic pozitivního," řekl v rozhovoru pro TN Live.

Soud obvinil čtveřici podezřelých z útoku v Krasnogorsku z terorismu. Hrozí jim doživotí (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.