Místo čtyřpatrových budov rodinné dvojdomky. V Jenišově bojovali 11 let

Povolení na výstavbu šesti vícepodlažních bytových domů dostal investor od karlovarského stavebního úřadu i přes nevoli obyvatel. Občanům Jenišova vadilo zejména to, že domy nezapadají do tamní zástavby a stínily by rodinné domy. Nakonec na okraji obce vyrostl jen jeden vysoký dům. Ani ten ale nikdy nebyl kompletně dostavěn a už léta chátrá a zarůstá plevelem.

Před dvěma lety nemovitost koupila v dražbě česká firma z Kladna. Kvůli obavám, aby nedošlo k dostavbě zbývajících domů, se v Jenišově v roce 2022 spolu s komunálními volbami konalo referendum. V něm vedení obce zjišťovalo, jestli obyvatelé souhlasí s budoucí výstavbou bytových domů, které by měly více než dvě nadzemní podlaží. Více než 80 % voličů tehdy hlasovalo proti.

[chooze:article;value:546722]

Nyní nový majitel konečně nastínil své plány. Přestože se obyvatelé i vedení obce snažili prosadit, aby majitel současnou čtyřpatrovou budovu zmenšil, tak zůstane zachována a dostavěna. Potvrdil ale, že zbývající bytové domy se v Jenišově stavět nebudou.

Místo toho firma postaví samostatně stojící rodinné dvojdomky. Ty by se mohly začít stavět už příští rok. Majitel v současné době pracuje na nové projektové dokumentaci a začal vyklízet pozemky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.