V Česku zemřel druhý člověk s černým kašlem. Žena měla v těle i další smrtící bakterii

[chooze:gallery;value:35262]

Černý kašel v Česku nadále nabírá na síle. Podle Státního zdravotního úřadu (SZÚ) přibylo za minulý týden 1 151 nakažených. Jedná se o nejvyšší nárůst v letošním roce a téměř o třetinu vyšší hodnotu oproti předchozímu týdnu.

S onemocněním zemřela 14. března na Chrudimsku 84letá žena. "Měla oboustranný zápal plic s vážnými dýchacími obtížemi, které vyústily v selhání srdce," uvedla mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Zda byl černý kašel příčinou smrti, není jasné. "U ženy bylo zjištěno onemocnění černým kašlem a streptokokovou infekcí, z nichž obě nemoci mohou způsobit zápal plic," řekla mluvčí. "Nelze tedy definovat, na kterou z infekcí žena zemřela," dodala Čechová. Kombinace obou infekcí její stav ale mohla výrazně zhoršit. 

[chooze:article;value:546565]

Seniorka je už druhým případem úmrtí s černým kašlem za letošní rok. První byl 62letý muž z Náchodska, který zemřel v únoru. U něj se ale ukázalo, že černý kašel nebyl příčinou úmrtí. 

Ze zveřejněné zprávy SZÚ vyplývá, že nejvíce nakažených je ve věkové skupině mezi 15 a 19 lety. V celkovém letošním počtu případů vede Jihočeský kraj, který následuji kraj Středočeský a Vysočina.

Čechová také vyvrátila to, že by nemoc v Česku šířili ukrajinští uprchlíci. "Data nám dávají jasnou odpověď, že to není pravda. Z tisíců infikovaných se u deseti osob jedná o uprchlíky z Ukrajiny a v 16 případech jde o dovezenou infekci z cest ze zemí jako Rakousko, Itálie či Spojené arabské emiráty," vysvětlila mluvčí.

Černý kašel už brzy dosáhne vrcholu, vakcín bude dostatek, tvrdí ministerstvo (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.