Úřad zkoumal podporu turismu. Našel řadu problémů

Přilákat turisty do regionů a zvýšit tam dostupnost služeb. Ze státních dotací se za více než 431 milionů korun budovaly například nové cyklostezky, rozhledny nebo odpočívadla pro turisty. Ne všechny financované projekty ale nakonec opravdu vznikly.

"Příkladem může být projekt, který si stanovil za cíl vybudování expozice průmyslu, obchodu a zemědělství. Tam je ale bohužel pouze prázdný prostor bez jakýchkoliv stavebních úprav," říká referentka z NKÚ Alžběta Rákosová.

[chooze:article;value:543564]

​Namátková kontrola 19 projektů ukázala neoprávněné a nehospodárné čerpání. Ministerstvo pro místní rozvoj přitom ani tři roky po jejich ukončení některé z nich nezkontrolovalo. "To naši kontroloři považují za zásadní selhání vnitřního kontrolního systému resortu," kritizuje Rákosová.

Proti tomu argumentuje poradce ministra Stanislav Zíma. "Náš úřad jednotlivé dotace kontroluje, nicméně je možné, že v některých případech ta kontrola neproběhla důsledně," omlouvá ministerstvo.

"Práci NKÚ ale bereme velmi vážně a každým podnětem se zabýváme, šetříme ho a v případě, že nalezneme pochybení, dochází k vratce dotace," dodává Zíma.

Kontroloři však zjistili některá opravdu zásadní pochybení. "Příkladem může být třeba vybudování říční sauny na břehu Svratky. Tady šlo o prostředky ve výši více než jednoho milionu korun. Ty ale byly použity na vystavění bistra a kavárny," udivuje se Rákosová.

[chooze:article;value:520760]

​Nejvyšší kontrolní úřad zpochybnil i výstavbu dětského hřiště. To totiž nespadá do oblasti cestovního ruchu. Navíc nestojí na žádné významné turistické trase.

Ministerstvo také zjistilo, že se neuskutečnila plánovaná marketingová kampaň na podporu vodní turistiky na Labi, Vltavě a v Ústeckém i Středočeském kraji. A nepodařilo se ani snížit rozdíly podpory mezi kraji.

"Ten program k tomuto vůbec nedospěl. Nejvíc projektů bylo podpořeno v českobudějovickém okrese, ale třeba v Karlovarském nebo Ústeckém kraji je ta podpora velmi nízká," dodává referentka z NKÚ.

Další plánované programy podpory cestovního ruchu má nově spravovat Centrum pro regionální rozvoj. To by podle ministerstva mělo kontroly dotací v budoucnu usnadnit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.